0

Д ен на европейското арт кино ще се състои на 8 ноември в Дома на киното, съобщиха от "Арт фест". Инициативата ще се проведе за пета поредна година с помощта на CICAE (Международната конфедерация на арт кината) и "Европа синемас".

Ден на европейското арт кино ще се състои на 8 ноември в Дома на киното, съобщиха от "Арт фест". Инициативата ще се проведе за пета поредна година с помощта на CICAE (Международната конфедерация на арт кината) и "Европа синемас".

Eдни от най-добрите европейски филми са представени на голям екран в цяла Европа в празника, посветен на богатството и разнообразието на европейската филмова култура. Според статистиката арт кината имат над 100 милиона посетители всяка година в Европа.

На 8 ноември в Дома на киното ще могат да се видят анимацията "Чутовното нашествие на мечките в Сицилия" на Лоренцо Матоти, "Шарлатан" на Агнешка Холанд и българският филм "Сестра" на Светла Цоцоркова (носител на Голямата награда за най-добър филм на 24-ия "София филм фест").

През 2020 г. патрони и посланици на проекта са режисьорите Агнешка Холанд (Полша), Лукас Белво (Белгия) и Каролине Линк.