Честито Рождество Христово – празникът на празниците!
2

Честито Рождество Христово – празникът на празниците!

Какви са традициите и обичаите на българина

Празникът Рождество Христово е сред най-почитаните в християнския свят.

А трапезата, около която се събира семейството, има своето символично значение – тя е приготвена за нас в Царството Божие, където ни очаква духовно наслаждение в присъствието на Христос.

Неизменно на трапезата най-главно място заемат хлябът и виното – елементите, които съставляват светото причастие – тялото и кръвта Христови, които приемаме във вид на хляб и вино. Те са духовната храна, така нужна на човека, за да придобие безсмъртие и вечен живот.

Традиционната трапеза на Бъдни вечер

е постна, тъй като с нея завършва 40-дневният Рождественски пост. По стар български обичай ястията са нечетен брой – 5, 7, 9 и т.н. – пита, варено жито, ошав, фасул и т.н. Макар и постни, тези ястия са празнични и вкусни. На трапезата присъстват в натурален вид и традиционните плодове, които ражда земята ни – ябълки, круши, дюли, орехи, грозде, царевица. Всичко, което ражда земята, се предлага на Бога за благословение и се освещава с молитва, която традиционно се произнася от главата на семейството (най-възрастния мъж в къщата). По примера на Христос и Неговото крайно смирение коледната трапеза се постила на земята. Поднесените ястия се кадят с тамян, прочита се молитва, с която започва празничната вечеря. Към полунощ по традиция във всяка християнска къща влизат коледарите. По примера на пастирите те разнасят благата вест за Христовото раждане, пеят коледни песни и изричат благословии за дома и стопаните му.

В българската коледна традиция са залегнали


много символи

и обичаи с подчертан магически характер.

Бъдникът (дъбово или крушово дърво), което гори цяла нощ, се явява предмет на гадаене – ако гори буйно и пръска много искри, годината ще е плодородна и здрава. Чесънът на трапезата се смята, че премахва уроки, магии и болести. На прекадяването на трапезата също се гледало като на ритуал, който премахва злите духове. Хлябът, т.нар. боговица, се приготвял по необичаен начин – с т.нар. мълчана вода, като била украсявана с фигурки от тесто, символизиращи богатия урожай – с житни класове, слънце, птици, домашни животни и пр.

Празнуването започва на 24 и завършва на 26 декември.

На 24 декември е Малката Коледа (Бъдни вечер, първа кадена вечер). На 25 - Голяма Коледа, Божич, а на 26 е празникът на най-близките на Младенеца.

Според народното вярване божията майка се е замъчила на Игнажден и е родила на Малка Коледа, но е съобщила за това на другия ден, както това се прави при всяка майка първескиня.

Най-хубав е този ден за децата

Рано сутринта всяко дете си приготвя дрянова тояга – коледарка, или както й казваме сурвачка. На групи малките обикалят къщите, тропат по вратите и викат: Бог се роди, Коледо! Домакините ги даряват с кравайчета.

Православната църква на другия ден след Рождество Христово събира вярващите да възхвалят с благодарствени песни божията майка. Църквата подканя: "Дойдете да възпеем майката на Спасителя, която след раждането пак се оказа дева!

Именно затова събирането на вярващите на другия ден след Рождество се нарича


Събор на Пресвета Богородица

А в народната традиция на този ден продължава Коледа - хората си гостуват, подредили богати трапези, ядат и пият и се веселят.

Празникът Рождество Христово или Коледа винаги е очакван с нетърпение и радост. Изпълнен с богати обреди и символични действия, с хубави песни и благословии, с гадания за бъдещето, той е израз на вечната жажда на хората за здраве и щастие за плодородие и благоденствие.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ