0

Д ействащи под прикритието на нощта, охлювите и плужеците могат да нанесат големи поражения по градинските зеленчуци за много кратък срок.

Действащи под прикритието на нощта, охлювите и плужеците могат да нанесат големи поражения по градинските зеленчуци за много кратък срок.

Всяка вечер те напускат своите хладни и тъмни укрития под камъни и паднали листа и се отправят към градинските растения.

Техни жертви могат да бъдат плодове, зеленчуци, цветя и билки. Младите растения са особено харесвани и често биват напълно унищожени.

Плужеците и охлювите са разпространени в целия свят, но най-вече в умерен влажен климат. Те имат нужда от влага, за да оцелеят, и се възпроизвеждат много бързо през сезоните с много валежи.

Климат

В по-хладен климат те изпадат в хибернация през зимата и се събуждат напролет.

Обикновено се хранят през нощта, но понякога могат да бъдат забелязани и през деня, когато е дъждовно и мъгливо, пише „Рурълспраут“.

За да проследите траекторията им, гледайте за специфичните следи, които оставят върху повърхността на листата или около растенията. Хранят се както с живи растения, така и с растителни остатъци, но любима храна са току-що покълналите млади растения.

Бъдете особено внимателни с листните зеленчуци като марулите, както и с билки като босилека. Освен със стъбла и листа те се хранят също така с ягоди, домати, фасул, моркови, грах и ябълки.

Как да се отървем?

След нощния си пир плужеците и охлювите се връщат в тъмните си и хладни укрития, в близост до цветята и зеленчуците. За да се отървете от тях, премахнете от градината си всички предмети, които са в директен контакт с почвата.

Това включва паднали листа, камъни, купове с керемиди и тухли или цепеници.

Дървесният мулч предоставя спокоен пристан за охлювите и плужеците, затова го избягвайте. Сламата и боровите иглички са добра алтернатива.

Градинските мебели и декорации също трябва да бъдат прегледани. Саксиите и контейнерите трябва да бъдат държани по възможност над земята. Преместете статуите и скулптурите далеч от вашата зеленчукова реколта.

Чесънът е естествен репелент, който отблъсква различни неприятели в градината, включително мекотелите.

За да си направите чеснов спрей, изварете две големи глави чесън в пет чаши вода за около 4 минути. Прецедете и изчакайте да изстине.

Когато е готова за употреба, смесете 1 супена лъжица от отварата с 3-4 литра вода. Налейте сместа в бутилка със спрей и напръскайте растенията привечер – централното стъбло, долната и горната част на листата, развиващите се цветя, зеленчуци или плодове.

Врагове

Друг начин да се избавите от нашествениците е да привлечете техните естествени врагове в градината си. А те имат много такива в дивата природата. Нека те да свършат работата вместо вас.

Птиците са много ефективни ловци на охлюви и плужеци, изваждайки ги от скривалищата им през деня. Косове, дроздове, гълъби, скорци и сови са сред пернатите, чието меню включва тези мекотели. За да ги привлечете в градината си, направете прашна баня и посадете растения, които тези птици обичат.

Ако гледате патици, пуйки или кокошки, позволявайте им да ровят там, където охлювите може да се крият.

Влечугите и земноводните също обичат да закусват с плужеци и охлюви. Гущерите и жабите са известни с това, че обичат такива мекотели. Ако си направите езерце в градината, ще привлечете и земноводни обитатели, които ще ви помогнат да държите под контрол тези неприятели в градината.

Вода

Влажната почва привлича плужеците и охлювите. Ако горният слой на почвата се поддържа сух, когато те се придвижват по нея, ще губят слуз, което ще ги забави. Начинът, по който поливате градината си, оказва голямо влияние върху популацията на тези мекотели. Когато е възможно, поливайте само сутрин. Това позволява горният слой на почвата да изсъхне преди вечерта да настъпи.

Вместо да поливате навсякъде, насочвайте струята само към самото растение около основата на стъблото. Инвестирайте в капково напояване, за да не напоявате цялата площ.

На ръка

Събирането на охлювите и плужеците на ръка дава незабавни резултати, макар че това е доста трудоемко.

Влезте в градината вечерта, около два часа след залез. Използвайте фенерче, за да проверите растенията. Преглеждайте горната и долната повърхност на листата, в основата на всяко растение и почвата между редовете. Когато ги откриете, използвайте лъжица, за да ги отстраните от повърхността. По този начин популацията на мекотелите постепенно ще намалее.

Поставете събраните охлюви и плужеци в кофа със сапунена вода или алкохол за разтривки, за да ги убиете бързо.

Капани

Друг начин да се отървете от мекотелите е да им приготвите специални капани. Първо, направете им идеалното укритие за през деня на хладно, влажно и тъмно място. Поставете парчета картон или дъски директно върху току-що напоена с вода почва. Всеки ден вдигайте укритието и събирайте охлювите и плужеците, насъбрани там.

Съща така можете да изкопаете дупки в градината с дълбочина около 15 сантиметра и 10 сантиметра широчина. Покрийте всяка дупка с картон или просто поставете няколко саксии, обърнати наопаки, в почвата до градината.

Можете да захранвате тези капани, като хвърляте кори от грейпфрут или пъпеш. Не забравяйте да ги проверявате всеки ден. Ако пропуснете това, рискувате техният брой да се увеличи.

Друг трик е да напълните контейнери с около два-три сантиметра бира. Закрепете ги, така че горният край на контейнерите да е на едно ниво с повърхността на почвата. Разположете ги през около три метра.

Бирата е много привлекателна за охлювите, те ще паднат в нея и ще се удавят. Сложете контейнерите с бира привечер, опразвайте ги на всеки няколко дни и редовно доливайте с течността.

Сложете медна тел около растенията


Друг начин да спирате охлювите е като използвате медна тел. Медта дава малък електрически заряд при контакт с лигавите тела на охлювите и плужеците. Повечето от тях ще се опитват да избегнат това неприятно чувство и ще си потърсят място другаде. Отделни растения също могат да бъдат предпазени с медна тел. Тя може да бъде разположена като пръстен около основата на растенията.