Институтът за пазарна икономика на червеното номенклатурно отроче Красен Станчев се отчете на страниците на „Капитал“ с коментар, който обслужва интересите на олигарха Прокопиев. Коментарът всъщност е отпреди три седмици, но „капиталистите“ на Иво Прокопиев го откриват чак сега.

А са го забелязали по една-единствена причина – авторката на коментара се хързулва по вече утвърдената априлска линия на партията и вмъква в разсъжденията си изречение, с което иска да бъде забелязана от правилните медии на правилните олигарси. И действително – макар и със закъснение, потвърждението дойде. Така нареченият анализ бе цитиран именно в частта му за Пеевски. Защото за хората на олигарха Прокопиев е жизненоважно да съблюдават опорките, спуснати им като тезиси на партията от техния издател.

Не знаем дали зависимите магистрати се възпроизвеждат – заглавието, с което редакторският принос на „Капитал“ се изчерпва. По-скоро някои зависими магистрати първо се произвеждат, а после и се възпроизвеждат. Ударихме на камък обаче при всичките ни опити да намерим в анализа на Института по пазарна икономика отметки за грубото политиканстване от страна на шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, за задкулисните договорки за уж независими магистрати в „АРГО гейт“, за крайно тенденциозното прокурорско решение по отношение на закриването на марката на най-тиражния вестник у нас - „Телеграф“ или за опитите да ни сложат намордник със съдебните присъди за това, че казваме истината. Неудобната на олигарсите истина!

За сметка на тези липси ясно виждаме нарочния, макар и непохватно поставен акцент, че кандидатът за главен прокурор Иван Гешев не бил дал адекватно обяснение защо Делян Пеевски не фигурира в кориците на делото за фалита на КТБ. Само толкова ли? Дежурните дописници срещу Пеевски имат толкова много опорки. Можеха да посъберат още от тях. Истината пак щеше да им убегне, но поне опитите да злословят срещу Пеевски щяха да изглеждат малко по-натруфено и авторитетно.

Бихме искали да напомним на колегите в „Капитал“, че между кориците на изданието им имаше много разобличителни статии за пирамидата КТБ. Това обаче беше преди техният издател олигарх рязко да смени курса и отведнъж да започне да симпатизира на банкера беглец. Това, че враговете на Пеевски се продуцират едни други, не променя фактите. Чудесно е, че в Института за пазарна икономика знаят дефиницията на понятието пране на пари. Но вместо да го използват нетрадиционно – за някакво химерно изпиране на личности, биха могли да проследят обвиненията срещу олигарха Прокопиев, за да им станат ясни много неща. Безпристрастният подход обаче налага нещата да се назовават с истинските им имена. Прането на пари е съществена и неизменна част от практиката на бързо замогналите се олигарси по Костово време. На по-късен етап повечето от тях не само изпраха биографиите си, но и се опитаха да формират общественото мнение според интересите си. Същото впрочем направиха и повечето номенклатурни червени чеда, сред които е и шефът на Института по пазарна икономика Красен Станчев. Днес той е избелен и колосан, което не променя факта, че е класическото номенклатурно отроче по линия и на двамата си родители. С баща член на ЦК на БКП. В годините на тоталитарния режим това даваше възможност да завършиш например научен комунизъм в Ленинград. Станчев се възползва от това и завършва точно тази „специалност“. А понеже номенклатурчите също имат за цел да се възпроизвеждат, то и съпругата на Красен Станчев не е коя да е, а дъщеря на червения генерал от авиацията Дело Жулев. Толкова за производството и възпроизводството на зависими „демократи“. Но това – в един друг анализ, какъвто няма да прочетете нито в Института по пазарна икономика, нито на страниците на „Капитал“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Мейнстриймът се задави с дъвката „Лафка“ и Пеевски

Обязденият мейнстрийм на олигарха Иво Прокопиев е в екстаз! Във въздуха възторжено хвърчат шапки и слюнки, а Фейсбук ври и кипи от радостни лозунги! Гръмки заглавия в организираната медийна групировка на олигархията обявяват началото на революцията! Газовият карикатурист Комарницки рисува пропагандните плакати на победата: „Лафка“ фалира, няма я вече „Лафка“, другари, Пеевски остана без „Лафка“!

Пунта мара за Пеевски, товарищи агенти от ДС!

Където са две агентурни имена от ДС – Сашо и Драган, там е и третото. Бившият посланик на България в Москва Илиян Василев проговори на руски и окончателно се самопрекръсти на агент Пунта мара този уикенд, а агент Академик от ДС му пригласяше

Само във Фрог: Агент Академик пази шефа си Цветан Василев с лъжи за Делян Пеевски

Само във Фрог, шок и ужас, сензация - това представляват най-общо рубриките в жълто-кафевия платен сайт на бившия явочник от ДС Агент Академик (познат в далечното минало и като журналиста Огнян Стефанов).И всички до една отчитат активност, като се упражняват върху името на депутата и издател на "Телеграф медиа" Делян Пеевски.