Институтът за пазарна икономика на червеното номенклатурно отроче Красен Станчев се отчете на страниците на „Капитал“ с коментар, който обслужва интересите на олигарха Прокопиев. Коментарът всъщност е отпреди три седмици, но „капиталистите“ на Иво Прокопиев го откриват чак сега.

А са го забелязали по една-единствена причина – авторката на коментара се хързулва по вече утвърдената априлска линия на партията и вмъква в разсъжденията си изречение, с което иска да бъде забелязана от правилните медии на правилните олигарси. И действително – макар и със закъснение, потвърждението дойде. Така нареченият анализ бе цитиран именно в частта му за Пеевски. Защото за хората на олигарха Прокопиев е жизненоважно да съблюдават опорките, спуснати им като тезиси на партията от техния издател.

Не знаем дали зависимите магистрати се възпроизвеждат – заглавието, с което редакторският принос на „Капитал“ се изчерпва. По-скоро някои зависими магистрати първо се произвеждат, а после и се възпроизвеждат. Ударихме на камък обаче при всичките ни опити да намерим в анализа на Института по пазарна икономика отметки за грубото политиканстване от страна на шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, за задкулисните договорки за уж независими магистрати в „АРГО гейт“, за крайно тенденциозното прокурорско решение по отношение на закриването на марката на най-тиражния вестник у нас - „Телеграф“ или за опитите да ни сложат намордник със съдебните присъди за това, че казваме истината. Неудобната на олигарсите истина!

За сметка на тези липси ясно виждаме нарочния, макар и непохватно поставен акцент, че кандидатът за главен прокурор Иван Гешев не бил дал адекватно обяснение защо Делян Пеевски не фигурира в кориците на делото за фалита на КТБ. Само толкова ли? Дежурните дописници срещу Пеевски имат толкова много опорки. Можеха да посъберат още от тях. Истината пак щеше да им убегне, но поне опитите да злословят срещу Пеевски щяха да изглеждат малко по-натруфено и авторитетно.

Бихме искали да напомним на колегите в „Капитал“, че между кориците на изданието им имаше много разобличителни статии за пирамидата КТБ. Това обаче беше преди техният издател олигарх рязко да смени курса и отведнъж да започне да симпатизира на банкера беглец. Това, че враговете на Пеевски се продуцират едни други, не променя фактите. Чудесно е, че в Института за пазарна икономика знаят дефиницията на понятието пране на пари. Но вместо да го използват нетрадиционно – за някакво химерно изпиране на личности, биха могли да проследят обвиненията срещу олигарха Прокопиев, за да им станат ясни много неща. Безпристрастният подход обаче налага нещата да се назовават с истинските им имена. Прането на пари е съществена и неизменна част от практиката на бързо замогналите се олигарси по Костово време. На по-късен етап повечето от тях не само изпраха биографиите си, но и се опитаха да формират общественото мнение според интересите си. Същото впрочем направиха и повечето номенклатурни червени чеда, сред които е и шефът на Института по пазарна икономика Красен Станчев. Днес той е избелен и колосан, което не променя факта, че е класическото номенклатурно отроче по линия и на двамата си родители. С баща член на ЦК на БКП. В годините на тоталитарния режим това даваше възможност да завършиш например научен комунизъм в Ленинград. Станчев се възползва от това и завършва точно тази „специалност“. А понеже номенклатурчите също имат за цел да се възпроизвеждат, то и съпругата на Красен Станчев не е коя да е, а дъщеря на червения генерал от авиацията Дело Жулев. Толкова за производството и възпроизводството на зависими „демократи“. Но това – в един друг анализ, какъвто няма да прочетете нито в Института по пазарна икономика, нито на страниците на „Капитал“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

„Едно ченге каза” нещо за Пеевски на „Фрогнюз”

Изразът „Една жена каза” бе заимстван от сайта „Фрогнюз” и трансформиран. Актуалната му версия е в трибуната на банкера беглец Цветан Василев, поддържана от журналиста Огнян Стефанов, подвизавал се в бившата ДС като агент Академик. Вместо „Една жена каза“ (на пазара) клеветите и лъжите във „Фрогнюз“ вече минават под мотото „Едно ченге каза“ (на "Фрогнюз").

Внимание, шизофрения: Пеевски бил „новия Цветан Василев“, лъже агент Сашо

Илиян Василев, известен още като агент Сашо от ДС, за пореден път доказва защо е сред най-гласовитите глашатаи на олигархичната пропаганда. И този път той използва любимия си „демократичен“ прийом – пост във Фейсбук, който услужливо е препечатан от колегата му агент Академик (Огнян Стефанов) в сайта му за интриги „Фрогнюз“.

Медиите на олигарсите и евтиният трик „свързано с Пеевски”

Дезинформацията, фалшивите новини, пропагандата – трите стълба на задкулисието по цял свят са се превърнали в емблема на медиите бухалки на родните олигарси. Хора, които ревниво крият тайната за първия си милион. Обвързани от главата до петите с интереси. Те и обслужващия ги медиен персонал всячески се стремят да насочват обществения фокус в обратна посока – към тези, които ги разобличават.