Червен картон за футболните хулигани

Червен картон за футболните хулигани

Крайно време беше на това човеконенавистно безумство да се сложи край и футболните стадиони да се превърнат в място за празник, както е почти в цяла Европа.

Вижда се колко радост има по трибуните на провеждащото се в момента Световно футболно първенство в Русия. Няма бомбички, няма димни ракети, няма фойерверки, няма сбивания по трибуните.

Затова решението да се направят спешни промени в сега действащия Закон за опазване на обществения ред, преди началото на футболния сезон, са навременни. Всъщност, те ще са и в основата на специалния проектозакон за футболното хулиганство, който се предвижда да бъде приет до края на годината.

Наказанията са сурови, но необходими, за да се върнат на стадионите гражданите, които страхът спря от стадионите. Ще има доживотна забрана за посещение на мачове, както и такава за пътуване извън страната на спортни мероприятия. И полицията ще има засилени правомощия при задържането, включително до 25 дни арест или полагане на принудителен обществен труд до 380 часа. А отделно процесът по осъдителните присъди ще бъде бърз с решение до пет дни. С помощта на персонални билети и видео наблюдение, инициаторите на безредици ще бъдат незабавно идентифицирани. Тинейджърите, които биват залавяни с бомбички по джобовете, няма да бъдат само извеждани от стадиона, но ще подлежат на същите драстични санкции.

Не може да не отбележим и че тези мерки се нуждаят и от подкрепата на парламентарната опозиция. Разбираема е забързаността на управляващите, но обществено значимите мерки, особено тези, които се отнасят до сигурността на гражданите, се нуждаят от широка обществена подкрепа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.