Чертаят пътна карта за такса

По европейски проект за по-чист въздух в градската среда

Чертаят пътна карта за такса "задръстване" в София

София брои 135 хил. лв. за разработването й

Чертаят пътна карта, с която да се проучат възможностите и ефектите от въвеждането на такса "задръстване" в София. Това стана ясно от обществена поръчка на кметството за "Разработване на анализ и пътна карта за въвеждане на „Зона за таксуване на задръстванията в София“, включително предложения за промяна в нормативната уредба". За картата общината е готова да даде над 135 хил. лв.

За въпросната такса се говори от години, а нейната цел е да се регулира влизането на коли в тежко натоварени участъци в града, с което и да се намали замърсяването на въздуха. Мярката е част от европейски проект INNOAIR „Иновативен обществен транспорт, отговарящ на търсенето на потребителите за по-чист въздух в градската среда".

Сега с обществената поръчка кметството прави първи крачки за въвеждането й. Изпълнителят има задачата да изготви карта, която трябва да опише ясно и последователно всички необходими действия, етапи, фази, междинни събития и резултати, свързани с въвеждането и функционирането на зона за таксуване на задръстванията в столицата. В нея трябва да се гарантират и конкретни указания по отношение на модела на таксуване и използването на приходите. Също така да стане ясно и

как ще се осъществява контролът при нарушения

В доклада е необходимо също изрично да се посочат проучените и анализирани нормативни актове от законодателството на Европейския съюз, националното законодателство и Столичния общински съвет, както и подходът при избор на държави членки, анализирани с цел проучване на международния опит.

Общината търси и иновативни решения за намаляване на влиянието върху качеството на въздуха на трафика от приходящи от периферните квартали с цел работа към центъра. Според анализ на ЦГМ превозни средства с

един пътник от периферните зони към центъра причиняват 85% от трафика в центъра

и следователно са основен замърсител на въздуха.

За пътната карта фирмата изпълнител ще трябва и да достави четири комплекта ново техническо оборудване, с което да се измерят емисиите на отработените газове от колите, както и за качеството на въздуха в града в трафика.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.