Черното прасе оцелява, но губи елитни качества
5

Черното прасе оцелява, но губи елитни качества

Древното черно прасе, което живее по нашите земи повече от 2500 г. може би ще надвие Африканската чума/АЧС/. Въпреки че болестта порази почти всички стада от Източно балканска свиня в Източна България, експерти и учени зоолози изглежда ще успеят да опазят породата от изчезване.

Последната добра новина е, че през март се чака второ поколение черни прасенца в специалната база в Сливен, където е настанено микро стадо. Това съобщи на Телеграф Георги Йорданов, изп. директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).

Критична точка

Трябва да се признае, че обществеността следи какво се случва с древните черни прасета основно от медийните изявления на Радостина Донева, която е председател на браншовата асоциация на асоциация на производителите на ИБС. Тя заяви на пред Телеграф, че ситуацията с животните в момента е критична. Когато застава начело на организацията прасетата са наброявали около 4000, а сега в резултат на АЧС са останали едва 200. Припомняме, че според наредба на БАБХ черното прасе може да се отглежда само в районите на Шумен, варна и Бургас, които се смятат за техен естествен ареал. Допреди година и половина в дъбовите гори хората можеха да се насладят на приказна гледка. Стада с черни прасета, с остра козина и завити опашки кротко да ровят за жълъди в дъбовите горички. Отглеждането им беше истинска туристическа и кулинарна атракция, заради уникално вкусното и здравословно месо, което се добива от тях. И тъй като те живеят почти като диви животни, бяха едни от най- потърпевшите от нахлуването на Африканската чума по свинете.

Боксове

Какво се случва днес. Според Радостина Донева, Георги Йорданов шеф на ИАСРЖ съддбата на животните е следната. Има едно стадо, за което се грижи фермер във Варненско, което все още не е засегнато от болестта. В базата на ССА в Средец се отглежда поне от тридесет години стадо, което се пази като генетичен материал за древната порода. Още две малки стада, които са под наблюденията на ИАСРЖ, едно от които е база в Сливен.

Оцелее

След провала за вземане на семенна течност от черните прасета, ИАСРЖ взема оцеляването на Източнобалканската свиня в свои ръце, разказа шефът Георги Йорданов. Прилага се стратегията животните да се изведат извън ареала на заразяване и затова се настаняват в две бази на ИАСРЖ, едната от които е в Сливен. Там се отглеждат боксово и се хранят с фуражи. Това не естествената среда за отглеждане на прасетата, но е кризисна мярка с оглед оцеляването на животните, подчерта той. От момента на настаняване до сега майките вече са имали едно опрасване, а през март се чака второ поколение черни прасенца. Първият път ИАСРЖ на търг са обявили продажба на животните.

Без интерес

За жалост не е имало огромен интерес от страна на фермерите. Причините за това стават ясни от обясненията на Радостина Донева. А именно ограниченията, които налагат БАБХ. Те са свързани с транспортирането на животните, от една страна. От друга с невъзможността фермерите да реализират месото. Тъй като има само три лицензирани кланици за ИБС, които е посочила БАБХ, се оказва, че собствениците им сега отказват да колят черните прасета. Причината е, че могат да загубят другите си клиенти. Така всъщност фермерите се оказват пред параграф 22. Те нямат никакви шансове за доходи.


Опасения

Освен абсурдната бизнес ситуация, в която се намират животновъдите, има опасения относно начина на отглеждане на малките. Според Донева, дори и да оцелеят в боксовете, те ще загубят качествата на месото си, което всъщност е най-ценно в тях. Според нея, това е заради новият и непривичен начин на хранене с фураж. Всъщност Източно балканската свиня е такава, каквато всички я зная, защото е ровила за корени, желъди, гъби, трюфели и червейчета. Към притесненията се прибавят и опасенията, че малките прасенца няма да знаят как да се хранят с жълъдите. Те учат това умение да ги ровят и чупят по определен начин от майките и в самото стадо. А сега в боксовете няма кой да им го покаже и те могат да наранят стомаха си, обясни разтревожена Донева.


Обезщетения

Към този момент Донева е по- скоро адвокат на фермерите, които освен че са загубили препитанието си, мнозина от тях не са получили и обезщетения за загубата. Браншовичката посочи случаи на семейство, което за празниците не е разполагало с никакви средства, в очакване да получат обезщетенията от ДФЗ.

Няколко пъти се обаждах до МЗХГ, накрая чиновничка ми обясни, че парите в крайна сметка са одобрени на 18 декември, но явно тези за фермата с черни прасета са останали извън този сметка, разказа с горчивина тя.


Унгария

Тя разказа и за това как Унгария е съхранила древната си мангалица, когато АЧС е започнала да чука на вратата й. Държавата е дала по няколко хиляди евро на фермерите, за да изградят двойна ограда и да запазят животните си. Външна и вътрешна - електропастир. В крайна сметка държавата е собственик на породата Източно балканска свиня, тя трябва да направи всичко възможно, за да я съхрани, каза Донева.

Ноев ковчег в Странджа

Животните са устойчиви на болести


Надежда Павлова, директор на Научен център Средец

В Научен център Средец към Селскостопанска академия се съхранява и поддържа племенно стадо свине от автохтонната породата Източнобалканска свиня с цел опазването й като национален генетичен резерв (естественият ареал на породата е Източната част на Стара планина, Странджа и Сакар). Прилага се чистопородно развъждане на основата на поддържаща селекция съгласно развъдната програма на АРСИС. Стадото е нуклеус за породата и от него се предлага висококачествен разплоден материал.

Това е единствената българска аборигенна (автохтонна) порода свине, запазена у нас до сега. Особеност при този вид свине е технологията на им отглеждане, която е свободно пасищно. Свинете от Източнобалканската порода са единствените, за които е разрешено пасищно отглеждане само на определени територии в областите Бургас, Шумен и Варна. Те са изключително приспособени към местните климатични условия, притежават здрава конституция и резистентност към болести.


Акцент

Със свинете се извършва научноизследователска работа. Научната работа обхваща дългогодишни проучвания при породата Източнобалканска свиня в условията на природосъобразно и биологично отглеждане. Основен акцент е поставен върху възможностите за получаване на качествена и с установен произход храна. Това включва: угоителни качества при изпитване хранителната стойност на фуражите в зависимост от техният произход (естествени пасища от различни местообитания, непреработени зърнени фуражи, фуражи биологично производство); кланични качества, локализация на различните морфологични компоненти в трупа, установяване физикохимичния състав на месото и тлъстината, съдържание на ненаситени мастни киселини, стрес чувствителността.

Забрана


Съгласно Заповед № 11-1778/31.08.2018 (изменена и допълнена със Заповед № РД 11-1815/05.09.2018 г.) и Заповед № РД11-1347/12.07.2019 г. на изпълнителния Директор на БАБХ беше забранено свободното пасищно отглеждане на ИБС, като същите трябва да се отглеждат затворени, по начин недопускащ контакт с дивите животни, други стада ИБС и лица, извършващи селскостопански, горски, ловни и други видове дейности, които могат да бъдат механични преносители на вируса на АЧС.


Телена


С цел спазване мерките за биосигурност, НЦЗ – Средец изгради телена ограда, подсигурена с електропастир за територия от около десет дка. Тази територия е крайно недостатъчна, имайки предвид, че за едно прасе са необходими 2,5 дка пасищна площ. В случая животните са принудително ограничени откъм достъп до типичните им местообитания - широколистните горски терени и необработваеми земеделски площи. Имайки предвид, че животните се отглеждат навън целогодишно и набавят сами до 70 – 80 % от храната си, в случая сериозно е нарушен техния начин на живот.

При това нарушаване хомеостазата на животните рискуваме да ги загубим от естествения им отпад, поради неподходящи условия на отглеждане. При такова развитие на процеса не е далеч времето, когато стадото няма да отговаря на изискванията за елитно, тъй като няма да можем да спазваме принципите на Развъдната програма за провеждане на развъдна дейност със свинете от Източнобалканската порода.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.