Черноморската банка за развитие и гаранционният фонд подкрепят със 75 млн.евро малкия бизнес

Черноморската банка за развитие и гаранционният фонд подкрепят със 75 млн.евро малкия бизнес

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) и Националният гаранционен фонд (НГФ) подписаха „Рамково споразумение за програма за реагиране при пандемични кризи“. По силата на споразумението ЧБТР се присъединява към НГФ в подкрепа на българските малки и средни предприятия (МСП) и корпорации, като предлага гаранции на българските търговски банки.

Тази гаранционна програма ще улесни достъпа до финансиране и ще подобри условията за финансиране на крайните кредитополучатели. Очаква се програмата да насърчи до 75 млн. евро ново финансиране и да помогне на около 250 местни малки и средни предприятия да компенсират негативното въздействие на COVID-19 в страната.

Националният гаранционен фонд е специализиран в издаването на гаранции на търговски банки в подкрепа на кредитната дейност на малките и средните предприятия. Програмата, която ще се изпълнява съвместно от НГФ и ЧБТР, ще засили стратегическото партньорство на ЧБТР с Българската банка за развитие, на която Националният гаранционен фонд  е дъщерно дружество.

Фондът издава гаранции, допълващи обезпеченията, които търговските банки изискват при отпускането на кредити за бизнеса. Така улеснява достъпа до финансиране на малките и средните фирми и спомага за намаляване на лихвите по заемите. С подкрепата на НГФ се предоставя и възможност за финансиране на стартиращи предприятия без кредитна история. До момента фондът е издал гаранции за 1340 млн. лв., а броят на подпомогнатите от него фирми е над 10 000.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.