0

О бикновеният черен пипер може да потисне активността на коронавируса, съобщи Нейшън нюз, позовавайки се на резултатите от индийско проучване.

Обикновеният черен пипер може да потисне активността на коронавируса, съобщи Нейшън нюз, позовавайки се на резултатите от индийско проучване.

Подправката дължи способността си да се свързва и инхибира вируса, който причинява болестта Ковид-19, на алкалоида пиперин. Въпросният алкалоид придава характерните аромат и пикантност на черния пипер.
В настоящото проучване специалисти от Индийския технологичен институт са съставили компютърен модел за взаимодействие на коронавируса с различни подправки. Оказало се, пиперинът инхибира най-ефективно коронавирусната активност.


Количеството на пиперина зависи от това къде е отглеждана подправката. Например, пиперът от Шри Ланка съдържа 15 на сто алкалоид, а от Виетнам, Индия и Малайзия - от 2 до 7 процента.
Според учените пиперинът се свързва и инхибира някои области на SARS-Cov-2, включително тези, които отговарят за проникването на патогена в тялото и по-нататъшното му размножаване.