Черната вдовица препира 40 милиона евро от фишинг

Черната вдовица препира 40 милиона евро от фишинг

Схемата действа от две години, лидер е ливанец, издирван от Интерпол с червена бюлетина по искане на Великобритания

Мащабна международна схема за пране на 40 милиона долара, придобити от фишинг измами, разкриха ГДБОП в Пловдив и окръжната прокуратура. Схемата е действала от две години, а неин лидер е ливанец, който е издирван от Интерпол с червена бюлетина по искане на Великобритания.

Начело на организацията в Пловдив е била черната вдовица 62-годишната Бойка Янушева. Именно тя, със съучастника си ливанец на 42г., е  трябвало да изпере 40 милиона евро с помощта на множество подставени лица. Действали са в последните две години. Разследващите са установили, че групата е успяла да изтегли или да пренасочи финанси от чужбина на територията на Пловдив и областта за общо 1,2 милиона долара и 200 000 евро.

„В резултат на бързите действия от страна на колегите от БОП Пловдив и София и съвместно с други служби в страната, на 16 април се пристъпи при условията на неотложност към реализация  и задържане на участниците в схемата. Част от тях получили информация, че следва незабавно да напуснат страната, преди да продължат с трансформирането на получените средства или прането на пари“, съобщи окръжният прокурор Румен Попов. По думите му в резултат на бързите действия на разследващите са били блокирани и не било възможно измамниците да пренасочат 1,7 милиона долара и 1,4 милиона евро. Тези пари били блокирани в банките преди да бъдат изтеглени. По делото са задържани дузина лица, като на две от тях са повдигнати обвинения.

До реализацията се стигнало, след като в началото на миналата седмица в БОП постъпила странна информация. Тя гласяла, че за три седмици в български банки трябвало да дойдат 40 милиона евро, които, чрез различни подставени лица, да бъдат пренасочени към банки в други държави. Парите били придобити от интернет измами.  

Само за два дни по различни банкови сметки наистина постъпили 1,4 милиона евро и 1,75 милиона долара, които разследващите блокирали преди групата да ги пренасочи. Схемата не е била трудна за осъществяване. Според прокуратурата Бойка Янушева, чийто прякор е заради двамата й починали съпрузи, е набирала подставени лица. Създавала им е кухи дружества, на които са откривали банкови сметки в две родни банки. Именно там са постъпвали парите от фишинг измамите или се очаквало да постъпят с проформи фактури. Междувременно подставените лица са получавали електронен подпис, който се е предавал на единия от обвиняемите. От своя страна той е давал електронния подпис за банкиране на другия обвиняем по делото, който е ливанец.

„Към момента на задържането им са използвани всички възможни служители на БОП, включително и ГДБОП, като са претърсени 7 обекта, откъдето са намерени множество флашки, електронни подписи, банкови карти, документи чинно подредени за всяко едно от подставените лица, като до момента е установено, че  от април насам са създадени 15 дружества за бързо усвояване и пренасочване на сумата от около 40 млн. евро“, обясниха схемата разследващите. По думите им било взето решение, с цел недопускане на огромни щети, в момента, в който постъпят първите парични средства, групата да бъде закопчана.

Бопаджиите са установили, че се подготвят още 10 дружества на подставени лица с нисък социален статус, които да бъдат използвани за препиране на парите от фишинг. По думите на шефа на антимафиотите в Пловдив Димитър Александров  в акцията са участвали целият наличен състав на ТС БОП Пловдив, както и отдел „Разследване, пране на пари и корупция и киберпрестъпления“ в ГДБОП, а така също и Дирекция "Финансово разузнаване" към ДАНС.

На върха на международната схема е ливанец, който е обявен от Интерпол по искане на Великобритания за издирване с червена бюлетина. Банкови сметки били източвани, като финансите били насочвани през българските или други подставени лица към чужбина.

Така например ако сметките на някое дружество са ударени в Хонгонг, парите били насочвани към друга държава, откъдето сумите постъпвали към родните бушони. Те от своя страна ги теглели или също ги пренасочвали, като крайната дестинация е Китай.

„Тоест, намират вашата банкова сметка - на физически лица или фирма, насочват се към подставеното лице, чрез електронен подпис се нареждат или се изтеглят и се пренасочват към друга държава“, обясниха схемата от БОП – Пловдив. Според тях подставените лица са получавали за услугите си пари.

Всяко от подставените лица е било длъжно да отвори в две различни банки сметка. Когато постъпят парите, ръководителят - Янушева, с електронен подпис нарежда парите. Навсякъде, откъдето е възможно да бъдат теглени пари, измамниците са се възползвали. Така 1,4 млн. долара са били източени от сметка на фирма в Хонконг.

„Част от лицата, които са обслужвали счетоводно и са осигурявали логистиката електронно, са разпитани и две от тях са обвиняеми. Това са лицето, което е предоставяло на основния участник в чужбина - банковите сметки, за да може той да оперира с тях. Те са задържани и двамата са чужденци. Няма участвали банки в схемата“, казаха разследващите. Те уточниха, че преценката им е била да действат още при първите постъпления, а не да чакат някой от друга държава да дръпне парите с електронен подпис.

Подставените лица са получавали от 500 до 1000 лв. заплащане за услугите си. „До 10 % са предвиждали заплащане за основните участници двамата наши обвиняеми от това, което успеят да изперат.  „Или хакват пароли, или се представят за клиенти, или намират доверени лица“, обясниха от БОП. Очакват и допълнителна помощ по линия на международното сътрудничество. 

Бойка Янушева и съучастникът й ливанец, който е с българско ЕГН, са осъждани. Спрямо жената има три осъдителни присъди, които са за измами, обсебване и съставяне на документи с невярно съдържание. 42-годишният мъж има влязла присъда в сила за закана за убийство и за спряна издръжка. И двамата са обвинени за пране на пари и ги грози затвор от 3 до 12 години затвор, както и от 20 000 до 200 000 лева глоба.

Внесено е искане за запор върху банковата сметка, в която са 1,4 млн. евро. Внесено е искане до Окръжния съд за запор на тази сметка, както и по всички сметки на всички дружества, които са установени. 

Групата подставени лица е наброявала 10-15 души от различен произход и социална среда. Те са имали между 10 и 15 фирми и около 30 сметки. Всички са основно от Пловдив, а задържаните Бойка Янушева и ливанецът, са организатори на схемата, са категорични от прокуратурата.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.