Черна гора експулсира сръбския посланик

Черна гора експулсира сръбския посланик

Сръбският посланик в Черна гора Владимир Божович е обявен за персона нон грата и е помолен да напусне Черна гора, съобщи черногорското външно министерство.

„Съгласно членове 9 и 41 от Виенската конвенция за дипломатическите привилегии и имунитет, Министерството на външните работи на Черна гора днес обяви посланика на Република Сърбия в Черна гора Владимир Божович за персона нон грата и го помоли да напусне Черна гора“, се казва в изявлението.
Обяснението за подобна стъпка е „продължителна и непрекъсната намеса във вътрешните работи на Черна гора, поведение и изявления, несъвместими с обичайните и приемливи стандарти за изпълнение на дипломатическата функция“. Официална Подгорица твърди, че Божович многократно е бил предупреждаван устно и писмено за неприемливото си поведение.
"Вчера посланик Божович нарече незаконното и нелегитимно събрание от 1918 г. освободително и свободна воля на черногорския народ, което за пореден път по най-прекия начин омаловажи държавата, която му осигури дипломатическо гостоприемство", се казва в изявлението на външното министерство на Черна гора.
В изявлението се добавя, че по този начин Божович унижава законодателния и представителния орган - парламента на Черна гора, който на 29 ноември 2018 г. приема Резолюция за отмяна на решението на събранието, с която се премахва предишния суверенитет на Черна гора, а нейната територия е присъединена към Кралство Сърбия и крал Никола Петрович Негош е насилствено детрониран.
"Министерството на външните работи на Черна гора информира сръбското министерство на външните работи с нота по обичайния начин и нотата ще бъде връчена на посланик Божович", се казва в изявлението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.