0

Д о 2 лв. за кг се очаква да достигне изкупната цена на кюстендилските череши в края на кампанията, коментираха местни производители. Цената се оказва рекордна, тъй като през последните години плодовете на местните овощари се изкупуваха по 70-80 ст. за кг.

До 2 лв. за кг се очаква да достигне изкупната цена на кюстендилските череши в края на кампанията, коментираха местни производители. Цената се оказва рекордна, тъй като през последните години плодовете на местните овощари се изкупуваха по 70-80 ст. за кг.

Стигна се и до абсурди ситуации миналото лято, когато черешите останаха по дърветата в знак на протест. Други пък решиха да ги сложат за ракия заради липсата на пазар. „Тази година реколтата за едни е добра, а други не могат да наберат и една шепа. Причината е, че през април хванаха слани, които унищожиха немалка част от масивите. Плодните пъпки направо измръзнаха и окапаха. Палихме слама, какво ли не опитахме, но резултат нямаше“, обяснява земеделският производител Георги Георгиев.

Четирци

Най-потърпевши бяха овощарите в райони на селата Четирци, Катрище, Нов Чифлик и Друмохар. Сред тях беше и Васил Георгиев, който отглежда 15 декара череши. „За четвърта поредна година ни удря слана. Какъв е смисълът вече, всяка година влагам средства, които не са никак малко! То са обработки, пръскания, кроене и накрая хващат студове и всичко отива на вятъра“, обяснява с мъка земеделският производител.

Още тогава от Института по земеделие обявиха, че щетите при черешата са в зависимост от сорта, като пораженията в ниските части на котловината достигнаха до 60 - 70%.

 

Нови сортове

Към момента изкупната цена на червеното злато е 1,50 – 1,70 лв. за килограм. Заради продължаващото засушаване и високите температури кампанията е към края си. Директорът на Института по земеделие в Кюстендил доц. д-р Илиана Кришкова обяви, че като цяло черешовата кампания в региона върви със седмица напред. През тази година пък от института могат да се похвалят с 10 нови сорта череши, които имат перспектива за отглеждане на територията на страната. На Празника на черешата бяха показани над 70 сорта на научния институт. Един от най-новите е „Алекстон“ с награда на Панаира в Пловдив за най-перспективен сорт.

Площи

През т.г. площите за реколтиране са над 16 хил. декара, а само в района на Кюстендил през м.г. бяха произведени над 6200 т череши. 35% от тях са за прясна консумация и над 65% за преработка според зам.-министъра на земеделието Лозана Василева. От 135 финансирани проекта по земеделската програма в Кюстендилско 77 са за производство и преработката на череши. Субсидиите, които са получили овощарите в района, възлизат на 20 млн. лв.

 

Красимир Кумчев: Загубих 200 хил. лв. от измръзналите сливи

Светлана Трифоновска   

 

„Загубите ми от измръзналата сливова градина в района на Пловдив възлизат на 200 хил. лв.“, разказа пред „Телеграф“ земеделският производител Красимир Кумчев. Той подчерта, че

няма да има никаква компенсация за загубите, защото агрофондът плаща обезщетение при 100% пропаднали площи. От друга страна, застрахователните дружества застраховат дръвчетата след 20 април. А именно преди тази дата падат слани и поразяват бъдещата реколта.  

Той сподели, че е вложил 700 хил. лв. в създаването  и отглеждането на градината до тази година. Производството на сливите е било предназначено за прясна консумация, компоти, сушене, мусове.