До 2 лв. за кг се очаква да достигне изкупната цена на кюстендилските череши в края на кампанията, коментираха местни производители. Цената се оказва рекордна, тъй като през последните години плодовете на местните овощари се изкупуваха по 70-80 ст. за кг.

Стигна се и до абсурди ситуации миналото лято, когато черешите останаха по дърветата в знак на протест. Други пък решиха да ги сложат за ракия заради липсата на пазар. „Тази година реколтата за едни е добра, а други не могат да наберат и една шепа. Причината е, че през април хванаха слани, които унищожиха немалка част от масивите. Плодните пъпки направо измръзнаха и окапаха. Палихме слама, какво ли не опитахме, но резултат нямаше“, обяснява земеделският производител Георги Георгиев.

Четирци

Най-потърпевши бяха овощарите в райони на селата Четирци, Катрище, Нов Чифлик и Друмохар. Сред тях беше и Васил Георгиев, който отглежда 15 декара череши. „За четвърта поредна година ни удря слана. Какъв е смисълът вече, всяка година влагам средства, които не са никак малко! То са обработки, пръскания, кроене и накрая хващат студове и всичко отива на вятъра“, обяснява с мъка земеделският производител.

Още тогава от Института по земеделие обявиха, че щетите при черешата са в зависимост от сорта, като пораженията в ниските части на котловината достигнаха до 60 - 70%.

 

Нови сортове

Към момента изкупната цена на червеното злато е 1,50 – 1,70 лв. за килограм. Заради продължаващото засушаване и високите температури кампанията е към края си. Директорът на Института по земеделие в Кюстендил доц. д-р Илиана Кришкова обяви, че като цяло черешовата кампания в региона върви със седмица напред. През тази година пък от института могат да се похвалят с 10 нови сорта череши, които имат перспектива за отглеждане на територията на страната. На Празника на черешата бяха показани над 70 сорта на научния институт. Един от най-новите е „Алекстон“ с награда на Панаира в Пловдив за най-перспективен сорт.

Площи

През т.г. площите за реколтиране са над 16 хил. декара, а само в района на Кюстендил през м.г. бяха произведени над 6200 т череши. 35% от тях са за прясна консумация и над 65% за преработка според зам.-министъра на земеделието Лозана Василева. От 135 финансирани проекта по земеделската програма в Кюстендилско 77 са за производство и преработката на череши. Субсидиите, които са получили овощарите в района, възлизат на 20 млн. лв.

 

Красимир Кумчев: Загубих 200 хил. лв. от измръзналите сливи

Светлана Трифоновска   

 

„Загубите ми от измръзналата сливова градина в района на Пловдив възлизат на 200 хил. лв.“, разказа пред „Телеграф“ земеделският производител Красимир Кумчев. Той подчерта, че

няма да има никаква компенсация за загубите, защото агрофондът плаща обезщетение при 100% пропаднали площи. От друга страна, застрахователните дружества застраховат дръвчетата след 20 април. А именно преди тази дата падат слани и поразяват бъдещата реколта.  

Той сподели, че е вложил 700 хил. лв. в създаването  и отглеждането на градината до тази година. Производството на сливите е било предназначено за прясна консумация, компоти, сушене, мусове.

 

 

 

 

По темата: Агро Телеграф
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Указанията от агрофонда са в Система за електронни услуги

Видео показва как се очертават площите

Указанията от агрофонда са в Система за електронни услуги

ДФ „Земеделие” разработи видеоуказания, в които са показани стъпките за онлайн очертаване на площите по основните схеми за подпомагане на директните плащания за Кампания 2020, съобщиха от Агрофонда.

С 200 000 дка увеличават поливните площи

100 млн. лв. дават за напояване

С 200 000 дка увеличават поливните площи

 

Тръгва дълго чаканата мярка за напояване, става ясно от съобщение на земеделското министерство.

Министерството на земеделието с идеи как да се осигури работна ръка за фермите. Няма кой  да прибира реколтата  на Запад

Бг работниците най-зле в Южна Италия, най-добре във Франция

Министерството на земеделието с идеи как да се осигури работна ръка за фермите. Няма кой да прибира реколтата на Запад

Коронавирусът извади мръсните ризи от нивите на Европейския съюз. Заради блокадите се оказа, че богатите страни на Общността няма да могат да прибират реколтите си тази година и спешно се нуждаят от работници.