Ченгета зомби на ДС атакуват Пеевски (ДОКУМЕНТИ)
4

Ченгета зомби на ДС атакуват Пеевски (ДОКУМЕНТИ)

Румен Гечев изпълзя в Партийния дом с фейкове на задкулисието

Напоследък мейнстриймът на подсъдимия разградски бос Иво Прокопиев активира един след друг агенти на ДС, за да лъжат обществото и атакуват с фейкове вечния враг на олигархията - депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. Сега кликата е възприела метода на ченгетата зомби. Праща на място великите духове от света на ДС, за да се взривят и повтарят опорните й точки чрез манипулации и откровени лъжи. В момента цялата ДС е впрегната срещу Пеевски.

В сряда в Партийния дом изпълзя агент Економов на Първо главно управление на ДС – външнополитическото разузнаване на тоталитарния режим. Под тази външност се подвизава не кой да е, а червеният депутат и бивш вицепремиер в кабинета „Виденов“ Румен Гечев. След края на заседанието на Икономическата комисия в НС той чрез услужливо зададен въпрос от „Медиапул“ разпространи фалшивата новина, че Пеевски имал кредит към Българската банка за развитие (ББР). Твърдението му, което не почива на никакви факти, лъсва като откровена лъжа при проверка в публичните регистри. Тази лъжа обаче се разпространява упорито от медиите, свързани с подсъдимия олигарх Прокопиев. Целта е да се прикрият опитите на самия каолинов бос да сложи ръка на 700 млн. лева за подпомагане на фирмите и гражданите на държавата, закъсали в кризата, чрез своя човек в борда на ББР – Панайот Филипов.

Бруталният фейк, създаден от майката на фалшивите новини Стояна Георгиева, която по време на премиерския мандат на Иван Костов беше негов говорител, веднага беше разпръснат през бутиковия й сайт „Медиапул“ . След това инсинуацията цъфна и във „Фрогнюз“. Оказа се обаче, че агент Економов говори през медиите на ДС не само като депутат, но и като агент. Задачата е проста - да се правят фалшификации и да се опитват да ги припишат на други хора.

По времето на управлението на Командира на тъмния преход Иван Костов беше инсталирана сегашната олигархия. Тя е част от паралелната му държава, включваща обръчи от фирми, банки, НПО-та и частен съд. В нея особено място е отредено на децата и внуците на червената номенклатура и на офицерите и агентите от ДС и РУМНО – комунистическото военно разузнаване. Може би жестът на Костов е към БКП и идейния му баща – покойният премиер Андрей Луканов. Самият Костов се оказа, че е продукт на две лаборатории на БКП, обслужващи с икономически анализи комунистическата върхушка.

Вместо лустрация ДС при управлението на Костов преживя истински ренесанс. Пълчища от ченгета бяха пратени да окупират митниците и в дипломатическите мисии в чужбина. Целта на тази операция беше еднозначна – да се сложи ръка на контрабандните канали по българските граници и да се овладеят червените пари, натрупани в задграничните дружества, превърнали се в касички на ДС преди Десети ноември. Комисии в различните парламенти разнищваха казуса. Оказа се, че от 1-2 млрд. долара, натрупани до началото на Прехода, са налични около $270-280 млн. Другите суми явно са се изпарили през червените куфарчета.

Прокопиев получи от Костов на тепсия „Дамяница“ и „Каолин“. Никому неизвестният дотогава банкер Цветан Василев беше коронясан в КТБ от същата тази клика, смес от червена номенклатура и ДС. Даровете към Прокопиев бяха и заради факта, че баща му Георги Прокопиев е дългогодишен офицер от УБО на ДС и шеф на резервата „Воден“. Стоял е навремето до дясното рамо на диктатора Живков по време на ловните му излети. Бащата на Огнян Донев е секретен сътрудник (агент) на ПГУ на ДС. Подвизавал се е с псевдонима Антонов. Иван Донев е шпионирал Австрия и ФРГ, когато страната вече е активен член на НАТО. Три пъти се е клел във вярност към ПГУ. Компания по линия на мейнстрийма им правят Илиян Василев – агент Сашо на ПГУ на ДС, Осман Октай - агент Огнян на Шесто управление на ДС – политическата полиция на режима, и самият агент Академик – Огнян Стефанов от Второ главно управление на ДС. То се е занимавало с контраразузнавателна дейност, а Академик е спец по следеното на британското посолство у нас. Днес Стефанов се представя като създател на „Фрогнюз“. Този сайт доскоро играеше ролята на пресцентър на кредитния фараон Цветан Василев, а сега се е преориентирал към хазартния бос Васил Божков, който ужили държавата със 700 млн. лева и се покри в Дубай. Причината за тази метаморфоза най-вероятно се крие във факта, че белградският крадец е попривършил парите. Така кръгът на ДС се затваря.

Досието на Румен Гечев е направо скандално. Гечев беше вицепремиер и министър на икономическото развитие в злощастното правителство на БСП начело с Жан Виденов, донесло икономически колапс, срив и фалит на банковия сектор, в резултат на което спестяванията на българите се изпариха. После се скри на топло място в УНСС, докато не стана пак депутат от червената листа през 2016 г.

Агентурното му минало е разкрито от Комисията по досиетата с председател Методи Андреев още през 2001 г. Гечев е секретен сътрудник на ПГУ от 1987 г. ДС установява, че баща му е преподавател в Софийския университет „Климент Охридски”, майка му работи в Държавното хореографско училище. И двамата са членове на БКП. Самият Румен Гечев впоследствие също става член на БКП. Завършва ВИИ „К. Маркс”, където е главен асистент по специалност политическа икономия. Колко много биографията му прилича на тази на Костов.

Бил е щатен комсомолски работник в Районния комитет на ДКМС „9-ти септември” в столицата. След конкурс постъпва във Военна академия „Г. С. Раковски” като преподавател от началото на 1981 г., а от юни 1984 г. е на работа във ВИИ. Още от младежките си години Гечев е радиолюбител и национален състезател, което ДС ще използва впоследствие. Насочва се към военнополитически аспекти на капиталистическата икономическа интеграция, както пише в досието му в ДС. През есента на 1987 г. печели 9-месечна специализация в САЩ от фондация „Фулбрайт” по тема „Управление на предприятието в условията на икономиката на предлагането”. Именно тази специализация е причината за интереса на ДС към него. След подробното му изучаване оперативен работник от ПГУ се среща с 31-годишния Гечев и го вербува по време на срещата. Тя се провежда в кафе „Феята” на бул. „Цариградско шосе” в близост до Полиграфическия комбинат.

„Румен Гечев отговори, че сътрудничеството с нашите органи счита за дълг на всеки гражданин и че той е съгласен да ни съдейства, стига това да е по възможностите”, е записал оперативния работник в докладната си за проведената вербовка през април 1987 г. ПГУ го обучава, дава му списък с връзките, които той поддържа с радиолюбители в САЩ.

Гечев специализира икономика в Илинойския университет. Резидентурата на ПГУ в САЩ установява контакт с Економов през март 1988 г. От запазените архивни документи се разбира, че агентът разработва научния си ръководител M. Уизмън, който две години по-късно ще е научен ръководител и на друг агент на ПГУ на ДС – бившия ректор на УНСС проф. Стати Статев. Гечев предава сведения за различни учени и преподаватели, по някои от тях ПГУ иска справка от КГБ.

След завръщането си от САЩ агент Економов се скарва със съседите си в блока в „Дървеница“. Причината е прозаична – сложил е антена на покрива си като радиолюбител. Гечев обаче толкова много се е вживял в ролята си на агент на ДС, че заплашва съседите си с думите: „Ще отидете в Белене“ и че ще се срещнат с милицията. Любопитен факт, е че проверката на ДС установява, че антената му не заглушава нито българската, нито съветската телевизия, а югославската, която по това време е можела да се хваща в някои части на София.

Гечев доносничи и след 1990 г. Рухването на комунистическия режим не променя отношението към ДС. Той търси своя водещ офицер, за да му сподели, че е поканен от съответния комитет на партията за кандидат депутат. Подвизава се и в правоприемника на ПГУ - Националната разузнавателна служба. От документите в Комисията по досиетата става ясно, че по това време пише донос за 23-годишен холандски студент. Холандецът е гост на Българската индустриално стопанска асоциация, подготвящ дипломна работа по проблемите на договорните отношения между българските фирми. Чак на 25 април 1991 г. началникът на отдел 01 на НРС утвърждава предложение за закриване на делото на секретен сътрудник „Економов”. Мотивът е: „Промяната в насоките на работа на НРС доведе до загуба на разузнавателните възможности на сътрудника“. Мимикрията на агентите обаче е безкрайна – сега Гечев е член на парламентарната група за приятелство с Конгреса на САЩ, държавата, която навремето е шпионирал. Така че през устата на Огнян Стефанов, Илиян Василев, Осман Октай и Румен Гечев говори не само червената номенклатура, но и самата неумираща ДС, извършила прехода и създала днешната олигархия, която ограби България.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.