0

Б ивш полицай и бивш журналист отиват на балотаж в Шумен, след като в неделя избирателите не успяха да излъчат победител за кметския стол. На 3 ноември един срещу друг ще се изправят Любомир Христов от ГЕРБ, досегашен кмет и Венцислав Венков, кандидат на БСП за България, изпълнителен директор на българо-турската търговска камара.

Бивш полицай и бивш журналист отиват на балотаж в Шумен, след като в неделя избирателите не успяха да излъчат победител за кметския стол. На 3 ноември един срещу друг ще се изправят Любомир Христов от ГЕРБ, досегашен кмет и Венцислав Венков, кандидат на БСП за България, изпълнителен директор на българо-турската търговска камара.

Липсата на екзитпол в Шумен спусна информационно затъмнение върху резултатите от местните избори в Шумен. Едва към 23 часа в неделя се появи непълна извадка от паралелно преброяване на Галъп в града, което очерта балотаж между Христов и Венков. Данните се потдвъриха в основни линии и в първите по-стабилни резултати след въвеждане на протоколите в ОИК, а към 11 часа при 100  процента въведени протоколи вотът за Любомир Христов закова на 10 538 гласа или 32.85 процента, а Венцислав Венков завърши първия тур със 7172 гласа - 22.02 процента.

Христов е бивш служител от ГДБОП, оглавявал е структурата на антимафиотите в Шумен, на два пъти е бил директор на Областната дирекция на МВР, депутат от ГЕРБ в два парламента и кмет на Шумен през последния мандат. Венков има зад гърба си близо 25 години като кореспондент на "24 часа" в Шумен и Лудогорието, бил е водещ на телевизионни предавания и областен управител в Шумен по време на кабинета "Орешарски".

Предварителните сондажи, поръчани от политичски централи отреждаха трето място на бившия кмет Красимир Костов, който беше начело на Шумен в продължение на два мандата, през 2015 се отказа внезапно и без обяснения, а сега, когато не получи номинация се пусна паралелно в изборите, афиширайки се като демократичния кандидат на БСП. Четвърти според социологията беше кандидатът на ДПС Четин Казак, а пети с ок. 4 процента от вота - несистемният общински съветник от бившите реформатори, сега кандидат на коалиция около ДБГ Добромир Драев. Основният профил на Драев беше на еколог и борец за чиста питейна вода, деликатен за шуменци проблем заради честите аварии и най-скъпата вода в България. 

Дни преди изборите във вторник Шумен остана без вода за 24 часа заради 5 възникнали аварии по главния водопровод от язовир Тича. Случаят беше използван за пропаганда от ДБГ и в понеделник предиодед кандидатът на несистемните десни приключи състезанието извън балотажа, но с 12.04 процента вот, три пъти повече, отколкото му даваха социолозите.

Четвърти остана Четин Казак с 10.01 процента - 3260 гласа, а разцепилият гласовете на БСП Красимир Костов получи 8.48 на сто - 2762 гласа. 

Според предварителите разпределения на реално-получените гласове по метода Хеър-Ниймайер в Общинския съвет в Шумен през следващите 4 години ще заседават 7 формации - ГЕРБ с 14 съветници, БСП с 10, ДБГ с 6, ДПС с 5 и ВМРО и Демократична България с по-двама. Само един кандидат успява да измести вътрешнопартиен съперник и да се придвижи напред. 13-ият в листата на Демократична България Васил Тодоров става втори.