Чеферин: Двете световни войни не промениха футбола, та COVID-19 ли?!

Чеферин: Двете световни войни не промениха футбола, та COVID-19 ли?!

Най-силният човек в европейския футбол – президентът на УЕФА Александър Чеферин, даде обширно интервю за английския „Гардиън“ вчера. В него той говори по всички горещи теми около играта и пандемията от коронавирус, а в. "Меридиан Мач" публикува цялото интервю.

- Г-н Чеферин, как ще опишете настоящата ситуация и какво мислите за нея?

- Има още много работа за вършене. Миналата седмица бях в Швейцария за първи път от 2 месеца и имах срещи от 9 сутринта до 11 вечерта. Има толкова много информация за обработване и толкова много проблеми с календара. Става въпрос за стотици милиони долари, които всички във футбола ще загубят. Трудно е да се спи нощем. Ще бъде крайно безотговорно, ако след такъв ден легнеш и заспиш спокойно. Ситуацията в УЕФА не е толкова притеснителна, но ние сме загрижени за клубовете, първенствата и акционерите в тях. Така че работата е много.

- Как и кога решихте да отложите Евро 2020. Събуждахте ли се през нощта с мисли за това?

- Беше дори по-зле. Не можех да заспивам до 4 сутринта. Взех решението за Евро 2020 именно рано сутринта и след това спах няколко часа.

- Ще заложите ли един милион долара, че Евро 2020 ще се състои през 2021 година?

- Да, бих заложил. Не знам защо да не бъде тогава първенството. Не мисля, че този вирус ще е вечен. Мисля, че всичко ще промени по-скоро, отколкото хората си мислят.

- Защо смятате така?

- Ситуацията е сложна, но в момента се успокоява и хората станаха внимателни. Знаем повече за вируса. Аз по принцип съм оптимистичен човек. Не ми харесват тези апокалиптични прогнози, че трябва да чакаме втората, третата и дори петата вълна. Хората, които познавате, няма да ги има един ден, но трябва ли да се притесняваме това днес? Не мисля така. Ние сме готови и ще следваме препоръките на властите, но аз съм сигурен, че добрият стар футбол ще се върне много скоро.

- Пандемията ще промени ли футбола?

- Не мисля, че нещо се променя завинаги. Сега става въпрос за нов опит. Когато се избавим от този гаден вирус, нещата ще се върнат към нормалното си русло.

Футболът не се промени след Втората световна война, не се промени и при Първата световна война. Няма да се промени и след този вирус. Хората повтарят, че светът няма да е същият след вируса. Това може и да бъде вярно, но моята гледна точка е защо светът да не бъде по-добър след пандемията. Защо да не станем по-мъдри и най-накрая да осъзнаем колко уязвими сме хората, колко незащитени сме от природата? Винаги има уроци за учене.

- Какво мислите за идеята за световно клубно първенство с 24 тима? По-рано тази година казахте, че това ще означава смърт за клубния футбол.

- Това, което исках да кажа тогава, бе заради начина, по който бе представена тази идея. Тя бе промотирана как някакъв финансов фонд ще купи турнира и след това той ще бъде препродаден. Не ни бе предоставена повече информация от тази, която всички видяха. Дори и сега не знам повече. Доколкото знам, въпросният фонд вече го няма. Нямам представа в каква посока ще отиде тази идея. Не знам дали има нещо, за което да се притесняваме засега в това отношение.

- Все още ли искате да стартирате трети клубен турнир в Европа или сегашната ситуация променя вашите планове?

- Абсолютно стоим зад тази идея.

- Той е планиран за 2021 година. Ще има ли отлагане?

- Не, няма да има.

- Какво ще стане с Правилника за финансов феърплей? Какво е неговото бъдеще? Сегашните правила актуални ли са? Ще бъдат ли санкционирани клубовете, които не ги спазват?

- Ако клуб не се придържа към правилата, той винаги ще бъде санкциониран, но ние винаги мислим как да подобрим тези регулации, да се адаптираме към новите реалности, ако е необходимо. Скоро това няма как да се случи, но ние мислим за подобряване и модернизация на правилника, за да поддържаме състезателното равновесие. Обмисляме въвеждане на данък „лукс“, ако това е възможно. Имаме много идеи, но в тези тежки времена мислим по-малко за промените, които може да настъпят в бъдеще. Сега трябва да изведем кораба в правилния курс и сме близо до това. Когато нещата се успокоят, тогава ще се върнем към старите задачи.

- Преди кризата с COVID-19 се появи случаят с Манчестър Сити. УЕФА все още ли стои зад разкритията и съдебното решение?

- Вижте, решението е взето и сега случаят е в ъцете на арбитража и КАС ще изкаже по въпроса. Мога само това да кажа, като причините са 2. Първата е, че независими институции са взели решението, а не аз. Втората е, че аз не познавам в детайли случая и не харесвам хора, които говорят по тези, които не са им докрай ясни. Има твърде много хора, които коментират теми, от които си нямат и представа.

- Възможността за извънсъдебно споразумение не е проблем за вас?

- Няма да коментирам повече тази тема.

- Нека да поговорим за женския футбол. Близо ли сме до изравняване на заплатите на двата пола?

- Това вече е въпрос за един милион долара, а не този дали ще има Евро 2020 догодина. Мисля, че е трудно заради огромната разлика в приходите при мъжкия и женския футбол. УЕФА инвестира много в женския футбол и ние сме доволни от това. Женският футбол става все по-популярен, но сега е много трудно да се каже нещо относно изравняване на заплащането на двата пола.

- В началото на кризата с коронавируса президентът на ФИФА Джани Инфантино каза, че това е чудесна възможност да се обмисли реорганизация на календара и намаляване на броя на мачовете. Съгласен ли сте е това мнение?

- Не знам. Опитах се да разбера какво иска да каже той. Странно ми е, че в един момент искаш да редуцираш броя на мачовете, а в следващия говориш за световно клубно първенство с 24 отбора. Не сме разговаряли двамата много по време на кризата, но когато му дойде времето, ще го направим.

- Много се говори за заплатите на играчите. Смятате ли, че те трябва да бъдат не толкова алчни и по-скромни, да са по-внимателни с харчовете си?

- Не мисля, че играчите са алчни. Те не са такива. Пазарът определя цените. При оферта за заплата от 20 милиона долара на сезон, не мисля, че аз или ти ще кажем: “Не, не, не. Не искам да бъда алчен, дай те ми 200 000“. Така, че футболистите не са алчни, пазарът решава.

Нека да видим сега как ще реагира пазарът. Възможно е цените да паднат. Играчите също така носят и огромни приходи, футболът е голяма индустрия, която плаща и огромни данъци. Футболистите също плащат огромни данъци. Така, че не мисля, че точната дума е алчност. Пазарът решава какви са цените.

Превод "Меридиан Мач"

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.