Частните фондове прехвърляли топката, за да не плащат

Частните фондове прехвърляли топката, за да не плащат

Как да се конкурира ефективно НЗОК с частните застрахователни фондове и това да доведе до намаляване на доплащането за пациентите, след като частните дружества прехвърлят топката за финансирането на лечението на болниците.

Частните здравни фондове прехвърлят топката за финансирането на лечението на болниците, за да откажат плащане на пациентите. Това се твърди в анализ на специализирания сайт zdrave.net. Поводът за анализа е пресконференцията в началото на седмицата, на която Асоциацията на дружествата за здравно застраховане обяви, че лечебни заведения нерегламентирано изискват плащания от пациенти, които имат доброволно здравно осигуряване. „Според дефиницията „нерегламентираните плащания“ са липса на издаден документ за плащане. В тях не влизат плащания за лекарства, помощни средства и консумативи извън системата на медицинските услуги, както и стоматологичната помощ. На практика обаче всяко лечебно заведение с договор с частен фонд издава фактура на всеки клиент на този фонд, в който подробно и детайлно е описано всичко от извършените дейности. В този смисъл е невъзможно да се говори за изискване за „нерегламентирано плащане“, коментира сайтът. Оттам припомнят, че пакетните услуги, предлагани от застрахователите, не са обвързани с услуги, а с конкретни суми, както и че в условията по застраховката е написано, че при изчерпване на лимита по нея за ползване на здравни услуги, дружеството трябва да уведоми писмено застрахования и отказва следващи плащания на разходи за здравни услуги. При превишаване на договорен лимит за ползване на здравни услуги в лечебно заведение от списъка на застрахователя, застрахованият възстановява сумата, с която е превишил лимита, заплатена от застрахователя на лечебното заведение. „От това излиза, че проблемите на оплакващите се застрахователи идват от това, че трябва да плащат за услуги, за които са се договорили със застрахованите и тези суми не ги устройват. В противен случай те могат просто да уточнят, че част от услугите и дейностите не се покриват от застрахователната полица. Някои фондове обаче връщат пациенти към болниците под предлог, че са им взели нерегламентирано пари“, обобщава сайтът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.