Частните забавачки връщат таксите или ги ползват за следващи месеци (ОБЗОР)

Частните забавачки връщат таксите или ги ползват за следващи месеци (ОБЗОР)

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Образователното министерство препоръчва частните детски градини и ясли да възстановят на родителите изплатената авансово сума за такси или да я използват за бъдещи периоди.

Причината е, че те могат да изпълняват ангажиментите си за обучение и възпитание на децата в периода на извънредно положение обясни пред „Монитор” Наталия Михалевска, директор на Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа” към МОН.
От ведомството и комисията за защита на потребителите излязоха с общи препоръки по казуса с частните забавачки и събирането на такси от родителите. „Предвид на това частните детски градини и ясли не могат да изпълняват дейностите по отглеждане, възпитание, социализация и обучение на деца в предучилищна възраст за времето на извънредното положение и съответно не следва да изискват заплащането на цена за непредоставена услуга.”, посочват те. В тези случаи образователните институции могат да сключат анекс към договорите за обучение на децата, в които се уточнява как ще бъде възстановена предплатената сума.

Възможно е да се наложи родилите да платят част от таксите, въпреки преустановяването на посещенията в детските градини и ясли. „Съществуват и присъщи разходи – за наем на сградата, охраната, ток, интернет, които следва да бъдат разплащани и в периода на извънредното положение. Поради това възможно прихващане на част от вече изплатените суми.”, допълни Михалевска. Това също зависи от договорката с родителите.

У нас има 104 частни детски градини, посочи Михалевска. В тях работят 1 039 лица – 616 педагогически персонал и 423 непедагогически. Като търговски дружества частните забавачки могат да се възползват от схемата 60/40. „Във връзка с решението на правителството те могат да кандидатстват за обезщетение, при което държавата да покрие 60% от разходите за заплати.”, обясни експертът в МОН. Така държавата може да изплати 60% от възнагражденията на персонал в частните детски градини и ясли за 3 месеца или за периода, в който не се обучават децата.

В периода на извънредно обучение над 20% от частните забавачки провеждат онлайн обучение, посочи Михалевска. Компенсиращите занимания били насочени най-вече към 5 и 6-годишните, които са в задължителна предучилищна възраст. За тях детските градини провеждат онлайн познавателни игри, с азбуката, цифри, развитие на памет и логика. „Това е съобразено и с възрастовите особености на децата да не престояват дълго време пред компютъра. Задължително и родителите трябва да са съгласни.”, допълни експертът.

Всяка община пък ще изготви правила за таксите и ангажираността на персонала в общинските детски градини и ясли. Причината е, че работодател на директора на забавачките са градоначалниците. Така кметовете сами ще решават дали родителите да плащат такси за периода на извънредно положение, дали да са частични. Градоначалниците ще имат право да ангажират персонала в градините и яслите в различни социални дейности. Те могат да се включат в разнасяне на храна до домовете на възрастни в общината, да помагат на медиаторите при носенето на образователни материали на ученици, които не са се включили в дистанционно обучение. По този начин няма да се налага педагозите и непедагогическите специалисти от детските градини и ясли да използват от отпуската си. Михалевска допълни, че Националното сдружение на общините ще изготвят за кметовете насоки за действие. Градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров вече е взел решение, че до свалянето на извънредното положение старозагорци, ползващи детските ясли и градини, няма да заплащат дължимите такси. Новата мярка предстои да бъде гласувана от съветници на редовното им заседание в края на месеца. „Мярката ще действа за времето от 13 март, а тези които са внесли авансово парите до тази дата ще бъдат компенсирани за бъде период, обясни Тодоров

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.