Частни лица източват бюджетите на училища в пазарджишко, като завеждат дела по Закона за достъп до обществена информация и заради оставени без отговор заявления в определения срок.

За това алармираха директори на учебни заведения в региона, които предприеха събирането на подписка за промяна в закона. Трябва да бъде въведен твърд регламент при искането и предоставянето на информация, категорични са школските директори, които са уведомили за проблема и Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Схемата за източване на бюджета на определено учебно заведение е изключително проста. Частно лице изпраща имейл до съответното училище с искане да му бъде предоставена съвсем на пръв поглед безобидна информация, обясни директорът на Основното училище“ Константин Величков“ в пазарджишкото село Паталеница Никола Колев.

Писмото обикновено се изпраща в почивните дни или през ваканцията, без да има изходящ номер или печат или да е официално входирано като заявление в съответното училище. Тъй като става дума за съвсем обикновено писмо по електронен път директорите в повечето случаи не обръщали внимание на тези мейли и така пропускат указаните в закона срокове за отговор на подобно заявление. Това пък дава основание на подателя да предяви претенции по съдебен път и да заведе дело срещу съответната институция.

Съдът прекратява делото, но задължава училищния директор да предостави исканата информация, а ищецът завежда ново дело с искане да му се изплатят съдебните разноски,както и адвокатския хонорар. Според Колев минималните суми по тези искове били около 500 лв., но това си е голяма сума за бюджета на едно училище, а някъде се говори и за по-високи-примерно суми от порядъка на 3000 лв.

По неофициална информация имало до момента заведени около 150 иска срещу учебни заведения, но порочната схема може да бъде приложена и към други институции. Затова подписката на училищните директори ще се събира в цялата страна, за да се пресекат чрез законодателна промяна опитите за нерегламентирано източване на държавните пари, предвидени за образование.

По темата: училища-бюджети
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Актьори и певци зоват за помощ за болна жена

БГ актьори и певци зоват за помощ във „Фейсбук“ за събиране на средства за лечение на 32-годишната Камелия Добрева от Стара Загора, която страда от остра Т-лимфобластна левкемия.

Нарушения на миниматура в 7-и клас ощетяват ученици под липите

Родители на седмокласници от старозагорското Шесто основно училище „Св. Никола“ сигнализират, че децата получават листовете с математически формули едва при започване на втората част от изпита. Това нарушение на указанията и инструкциите на образователното министерство, което според преподавателят по математика Любомир Любенов може да доведе до ощетяване с между 0 и 9 точки.