Частни дронове търсят оцелели при авиокатастрофи (ТЕМАТА)
2

Частни дронове търсят оцелели при авиокатастрофи (ТЕМАТА)

При произшествия вдигат вертолети до 30 минути

Частни дронове ще се ползват при търсене и спасяване при авиационни произшествия. Летящите роботи за хиляди левове, които издържат по няколко часа във въздуха, ще се ползват при труднодостъпни местности. Пет министерства заедно с БЧК ще отговарят за поддържането на ефективна система при авиокатастрофи. Това е записано в държавния план по темата, приет от правителството миналата седмица.

При разработване и въвеждане на този план са използвани насоки на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Системата за търсене и спасяване на въздухоплавателни средства, екипажи и пътници при авиационно произшествие поддържа готовност за осъществяване на търсене и спасяване при авиационни произшествия 24/7. При авиационни произшествия


впрегнати в търсенето и издирването са пет министерства

– МТИТС, МО, МВР, МЗ и МВнР. Но и собственици и оператори на летища, структурите на БЧК и общините, както неправителствени организации и доброволни формирования, обясниха за „Монитор“ от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД. "ГВА").

Ядрото, което ще координира търсенето и спасяването при авиокатастрофи е със съкращение КЦТСАП, и ще се поддържа от ГВА към транспортното министерство. Но гръбнакът на системата за спасяване ще са военните ни сили. Военен команден център ще мобилизира сили и ресурси от ВВС и ВМС Звената за осъществяване на търсене и спасяване по въздуха са военновъздушните сили, които поддържат 24-часово дежурство за аварийно-спасително осигуряване от един самолет (среден обсег) и един вертолет (среден обсег) с готовност за излитане през светлата част на денонощието 30 минути, а през тъмната част на денонощието до 90 минути.


За самолетната авиация реакцията в служебно време е до 120 минути,

а в извън до час и половина. Военноморските сили поддържат също 24 часово дежурство с един вертолет със среден обсег с готовност за излитане до час, а в извън работно до 150 минути.

При търсене и спасяване по вода Морската администрация трябва да мобилизира при поискване от КЦТСАП плавателни съдове с режим на готовност за излизане до 30 минути. Военноморските сили също ще подпомагат спасявания – с кораб и бързоходна патрулна лодка, тип „FPB-M”. И двата плавателни съда трябва да са на разположение между 60 и 90 минути в работно време и три часа извън работно време.

Търсене и спасяване по суша се поема от МВР и МЗ отново в денонощен режим на работа. Планинска и водна спасителни служби към БЧК ще осигуряват екипи между един и три часа. Доброволните екипи е предвидено да реагират до 180 минути при инцидент.


Четири сценария при инцидент

При авиокатастрофа трябва да се задейства различен сценарий спрямо района, където се е случило произшествието. При мисии ще може да се ползва вертолет Ми -17 с радиус на работа 240 км и възможност да спаси до трима лежащи и шестима седящи. С по-голям радиус на дейстие са вертолетите "Кугър" 350 км, но по-малък брой спасени – трима лежащи и четирима седящи. Вертолетите „Пантер“ и „Бел“ също са включени в техниката, която може да спасява в нужда. Самолетът „Спартан“ може да подпомогне в мисия с 36 носилки с възможност за използване на 6 реанимационни модула или 50 седящи пътници, спасително оборудване в района на операцията за до 34 парашутисти-спасители и 3000 кг спасително оборудване в радиус 750 км от град София и 1 час работа в зоната на операцията. Предвидено е в операции да участват от самолети Ан-30, РС-12, Ан-2Т.

При акции в морето може да се ползват 12 броя плавателни съдове на ВМС, както и 8 броя катери на Морска администрация. Сухопътните акции пък са подсигурени от специализирана техника на МВР. Сряд тях са 70 високо проходими УТВ и 15 AТВ-та.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.