Частници поемат фонда на длъжниците с висящи първи ипотеки в Гърция

Частници поемат фонда на длъжниците с висящи първи ипотеки в Гърция

Частници поемат фонда на длъжниците с висящи първи ипотеки в Гърция, пише „Катимерини“. Институцията беше създадена след разгара на дълговата криза в южната ни съседка с цел да защити обитателите с единствено жилище, които не могат да му изплащат кредита. Частните инвестиционни фондове, ще бъдат призовани да поемат органа за придобиване и преотдаване на имотите на тези нередовни длъжници.

Разпоредбата за създаване на нов орган, който ще изкупува имотите, пуснати на търг от банките и също ще дава възможност на уязвимите домакинства да продължат да живеят в жилищата, като плащат наем, са включени в проекта на нов закон за несъстоятелността. Според първоначалния му вариант институцията трябваше да бъде публична и да изпълнява социални функции.

Частният капитал изключва държавата от пазара, но също така и управлението на въпросните недвижими имоти. Органът, който ще бъде създаден с частни средства, ще се намеси, т. е. ще закупи имота на етапа на търга или от банката или от фонда, откупил заема. До скоро банките купуваха 85%-90% от имотите, които са пуснали на търг. Според пазарните оценки, намесата на частния субект ще става на третия търг, който по презумпция започва от по-ниска първоначална цена

Както е предвидено в проекта на новия закон за несъстоятелност, длъжникът ще има право да пребивава в имота, като наемател. Срокът на договора е определен на 12 години, докато наемът, който ще се изплаща, ще се определя въз основа на възвръщаемост, съответстваща на средния процент на ипотека с плаваща лихва.

По данни на Асоциацията на гръцките банки, цитирани от „Та неа“, през втората половина на 2019 г. около 43 000 кредитополучатели са се споразумели с кредиторите си по графика и условията изплащането на ипотеки на обща стойност 3,18 млрд. евро.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.