Част от изчезналия архив на Георги Марков възкръсна в Перник

Част от изчезналия архив на Георги Марков възкръсна в Перник

Ценно дарение от документи на писателя, публицист и дисидент Георги Марков постъпи на съхранение в Държавен архив – Перник. Постъплението е предадено от Емил Ваклинов, братовчед на писателя по майчина линия, чиито корени водят до с. Мещица, Пернишко. Документите са открити при личните вещи на майката Райка Маркова, която в последните години е живяла при роднини в Перник.

Дарението от документи включва авторски сценарии на произведения на Георги Марков: „Аз бях той“ (1968), „Атентат в затворена улица“ (1968 – отхвърлен от цензурата), „Асансьорът“ (1967), „Покривът“ с протокол от заседание на Художествения съвет за разглеждането му (след 1959 – отхвърлен от цензурата), „Среднощните чадъри“ (1969). Разкази, новели, статии с приложени преводи, ползвани от писателя, също са част от постъплението, както и дневник с бележки по дни за творческите му ангажименти, отделни откъси за включване в пиеси, статии, разкази и новели, мисли от периода 1965-1968 г. Датата 26 януари 1976 г. стои на негово писмо от Лондон до родителите му, в което той съобщава за живота си в Англия, за семейството си и очакваното първородно дете. Писмото е оригинал с подпис „Гошо“ и съдържа и адрес за кореспонденция.

Документите са достъпни за всички интересуващи се.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.