Предложението на президента Румен Радев за въвеждане на часове по религии по време на отбелязването на 150 годишнината на религиозен храм всъщност е изпълнение на негово предизборно обещание. Ще отбележим, че темата за религиозното образование не е нова, системно е поставяна от БПЦ по един или друг повод, но винаги е изтласквана в периферията на обществения живот през всичките години на прехода.

Един от елементарните аргументи, които се изтъкват е, че сме светска държава. Но светският характер няма нищо общо с въвеждането на предмет, изучаващ не само православието, но и други религии. Това може да стане с предмета “Богословие”, който да включва история и философия на основните религии като се въведе в учебната програма под някаква форма – било като допълнителен предмет, а защо не и като основен. Най-малко дебатът е необходимо да започне и заради фрапиращия случай на 16 годишния младеж, повлиял се от джихадисти и заплашил с действията си националната сигурност. В тази връзка обучението по религиозна етика и религиозна история би дало познание за вярата, а не вяра. Мирното съжителство на различните религиозни общности в страната ни изисква съществуването на такова обучение. Въпрос на политическа воля е това да се случи. Отдавна висшия клир на БПЦ настоява за това. Сигурно е, че ще бъде подкрепено от останалите общности. Дебатът, разбира се е необходим, но и бавенето вече не е добро решение, предвид не само терористичните заплахи, които както е известно не подминаха и нашата страна, а и заради необходимостта от следването на религиозните ценности, които все по често липсват в поведението ни и единствено се почитат в празнични за религиозните общности дни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Костов крие тъмното си минало под покров, назова Доган и Пеевски за врагове

  • Клонира модела на Фетхуллах Гюлен за паралелната държава
  • Избра си олигарсите Прокопиев, Донев и Дончев, като ги помаза със златни активи
  • Инсталира Цветан Василев в КТБ, за да я ползва като касичка 

Ходене по мъките или смяна на документите

Когато и да се наложи да отидеш за смяна на лични документи, никога няма да е подходящо. Това е изводът ми от дълги и тягостни часове пред едни гишета. Зад които се намират по правило вечно намусени и вечно заети с нещо друго чиновници.

Принцове и просяци

Оказва се, че никак не е лесно да бъдеш просяк, когато си бил принц и обратното – да си принц, когато си бил просяк. Марк Твен ни е разказал тази драма още през 1881 г. и оттогава или се играе по театри, или е екранизирана в киното. Доколко са ни останали поуки от тези показвания е друг въпрос.