Чапа става герой в книга

Чапа става герой в книга

Легендарният Георги Чапкънов става главен герой в книгата „И Чапа създаде света. Истории за хора и статуи“ на Елена Кръстева, където разказва за пътя си и великите срещи в живота и изкуството.

„Една мечта се отпечатва... Втората ми книга за художник“, написа наскоро в личния си Фейсбук авторката, като добави и че книгата може да бъде закупена с отстъпка при поръчка от сайта на издателство „Кръг“. 

Книгата дава отговори на много въпроси от житието и творческия път на Георги Чапкънов, вълнували хората през годините. Ще стане ясно коя е жената, чиито черти вдъхновяват Чапа да извае статуята на София и как Радой Ралин става спасител на паметника на Чарли Чаплин в Габрово. Чапкънов разкрива при какви обстоятелства великият актьор Константин Кисимов втрещява една кралска кобра в Индия и отговора на така любопитния въпрос за почитателите на италианското старо кино - защо гениалният режисьор Федерико Фелини избира тъкмо Чапа да вае портрета му. Скулпторът е и разказвач, и главен герой, а спомените му са безценен извор за една безвъзвратно отминала епоха и нейните личности. Сред тях са Владимир Димитров – Майстора, Андрей Николов, Николай Райнов, Йордан Радичков и много други.

Луксозният том от 132 цветни страници включва снимки от архива на Георги Чапкънов. Книгата излиза с финансовата подкрепа на Министерството на културата и логото на издателство „Кръг“, а оформлението е на художника Дамян Дамянов. „В тези нелеки за всички времена решихме да издадем именно тази книга, защото това е нашият начин да подкрепим хората на духа тук и сега. „И Чапа създаде света“ е написана достъпно, предназначена за най-широк кръг читатели“, отбелязва главната редакторка на издателство „Кръг“ Николета Руева. Между страниците на великолепния том читателите ще открият още един талант на ваятеля – този на нежен поет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.