0

Л егендарният Георги Чапкънов става главен герой в книгата „И Чапа създаде света. Истории за хора и статуи“ на Елена Кръстева, където разказва за пътя си и великите срещи в живота и изкуството.

Легендарният Георги Чапкънов става главен герой в книгата „И Чапа създаде света. Истории за хора и статуи“ на Елена Кръстева, където разказва за пътя си и великите срещи в живота и изкуството.

„Една мечта се отпечатва... Втората ми книга за художник“, написа наскоро в личния си Фейсбук авторката, като добави и че книгата може да бъде закупена с отстъпка при поръчка от сайта на издателство „Кръг“. 

Книгата дава отговори на много въпроси от житието и творческия път на Георги Чапкънов, вълнували хората през годините. Ще стане ясно коя е жената, чиито черти вдъхновяват Чапа да извае статуята на София и как Радой Ралин става спасител на паметника на Чарли Чаплин в Габрово. Чапкънов разкрива при какви обстоятелства великият актьор Константин Кисимов втрещява една кралска кобра в Индия и отговора на така любопитния въпрос за почитателите на италианското старо кино - защо гениалният режисьор Федерико Фелини избира тъкмо Чапа да вае портрета му. Скулпторът е и разказвач, и главен герой, а спомените му са безценен извор за една безвъзвратно отминала епоха и нейните личности. Сред тях са Владимир Димитров – Майстора, Андрей Николов, Николай Райнов, Йордан Радичков и много други.

Луксозният том от 132 цветни страници включва снимки от архива на Георги Чапкънов. Книгата излиза с финансовата подкрепа на Министерството на културата и логото на издателство „Кръг“, а оформлението е на художника Дамян Дамянов. „В тези нелеки за всички времена решихме да издадем именно тази книга, защото това е нашият начин да подкрепим хората на духа тук и сега. „И Чапа създаде света“ е написана достъпно, предназначена за най-широк кръг читатели“, отбелязва главната редакторка на издателство „Кръг“ Николета Руева. Между страниците на великолепния том читателите ще открият още един талант на ваятеля – този на нежен поет.