Чакат указания от МОН за връщането в школата

Педагози вещаят трета вълна на COVID с присъствено обучение

Чакат указания от МОН за връщането в школата

Малките ще са в класните стаи на 4 януари, за маските ще се решава в крачка

Малките ученици ще се върнат в класните стаи след Нова година навсякъде в страната, показа проверка на „Монитор“. В някои области обаче регионалните управления по образование чакат точни указания от МОН. Връщането на малките ученици от 1-ви до 4-ти клас в училище се основава на заповедта на здравния министър за ограничителните мерки заради втората вълна от коронавирус.

Още на 17 декември и просветният министър Красимир Вълчев обяви, че децата от началните класове ще учат присъствено от 4 януари. По-големите ученици обаче остават на дистанционно обучение, като ще се въведе ротационен принцип на тяхното връщане в училище. Конкретни инструкции обаче все още няма.

Нито един директор няма да подходи самостоятелно към връщането на учениците в класните стаи след Нова година, категорични са педагози от Добрич. Засега на 4 януари се връщат малките деца от 1-ви до 4-ти клас. За по-големите е сигурно, че остават на дистанционно обучение, но за реда, по който ще се връщат, се чакат указанията на МОН.

На този етап в Пловдив се връщат малките, големите са твърдо онлайн.
Във Велико Търново всички ученици от основните училища се връщат в клас, като обаче продължават да се спазват мерките за безопасност -


по един на чин, а чиновете са на 1,5 метра разстояние

един от друг. Засега все още не е ясно дали малчуганите ще бъдат с маски по време на час, като се чакат указания "отгоре". В междучасията обаче ще бъдат с маски в коридорите на училищата.

Към 12 часа на 29 януари в учебните и детските заведения в Шумен и областта все още няма яснота за продължаването на учебния процес за учениците от 1-ви до 4-ти клас и за децата в детските градини, коментираха от РУО и Община Шумен. В Управлението по образованието очакват указания от МОН, засега документът, който дава надежда, че на 4 януари малките ученици ще влязат в клас, е заповедта на здравния министър, с която беше въведено ограничението за присъствено обучение. Засега няма създадена организация нито в училищата, нито в детските градини. Според директора на най-голямото училище в областта СУ "Сава Доброплодни" д-р Албена Иванова-Неделчева децата най-вероятно ще се върнат в класните стаи при условията, при които се обучаваха до въвеждането на частичния локдаун. В училището


няма възможност за ротация на децата


възможно е да бъдат намалени учебните часове, при всички случаи мерките ще бъдат съобразени с препоръките на здравните власти и указанията от МОН.

В Стара Загора на 4 януари тръгват всички хлапета от 1-ви до 4 -ти клас, по същия начин ще бъде с яслите и детските градини, съобщават родители, които са се информирали още преди празниците в детските заведения.

Категорично несъгласие за връщане на децата в училище след 4 януари изразяват в отворено писмо до медиите и премиера от обединение „Учители за безопасно образование“. Техните мотиви са, че данните от тестовете към настоящия момент не дават реална представа за броя заразени, както и че има риск от трета вълна новозаразени след масовото празнуване на Коледа и Нова година.

В позицията се посочва, че възстановяването на присъствени занятия за 1-ви - 4-ти клас непосредствено след празниците, когато би имало огромен брой новозаразени, ще доведе до трета вълна от COVID-19 в България. Масовото празнуване, както и новият щам на вируса, който е със 70% по-заразен и засягащ предимно деца и млади хора, ще компрометира и процеса на ваксинация, който започва и в България.

Друг мотив е липсата на висок клас предпазни средства за учителите, неизградените вентилационни системи, както и студеното време, което би попречило дори на проветряване на класните стаи, което ще доведе до нова епидемична вълна, която ще се съчетае и с грипните вируси, характерни за това време на годината, се посочва още в писмото.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.