Чакаме по 6 часа на опашка в институциите, искат ни излишни документи

Чакаме по 6 часа на опашка в институциите, искат ни излишни документи

Проверка на инспектори под прикритие в държавната администрация установи куп нередности

Дълго чакане на опашка за определена административна услуга, достигащо понякога до цели 6 часа, нелюбезни служители и изискване на ненужни документи. Това са само част от проблемите, които са открити при проучване по метода „таен клиент“. Резултатите от проверките, които ще продължат и в бъдеще бяха представени в четвъртък в Министерския съвет.

След сигнали за нередности от граждани държавата е внедрила десет тайни клиенти, които в продължение на месец и половина са наблюдавали как 13 администрации в страната предоставят общо 15 услуги. Инспекторите под прикритие наблюдавали доколко се спазват нормативните изисквания, фиктивно ли се предоставя услугата, както и дали администрациите си обменят информация. Така те установили, че част от чиновниците имат проблем с отзивчивостта, че често от гражданите се изискват документи, които не са необходими по закон, както и че на същите им се налага да се зареждат със солидна доза търпение, докато чакат да им дойде реда. За подаването на заявление за подмяна на шофьорска книжка в столичния КАТ например било регистрирано чакане на опашката в продължение на 6 часа.

Шефът на дирекция "Модернизация на администрацията" в МС Красимир Божанов припомни, че на сгафилите администрации е даден едномесечен срок да отстранят проблемите, като вицепремиерът Томислав Дончев вече ги е уведомил с писма за това. "Не навсякъде ще се наложи лично санкциониране. Трябва да се очаква после подобрение чрез конструктивни мерки, ако естествено има виновни служители ще приветстваме да има и наказания", каза той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.