Чакаме два самолета с маски от Китай (ОБЗОР)

Чакаме два самолета с маски от Китай (ОБЗОР)

Фирма осигури защитни облекла за болниците в област Смолян. Парламентът във Виетнам дари на БГ колегите си защитни средства

Два самолета с маски, поръчани от правителството от Китай, трябва да пристигнат у нас. Това съобщи на брифинг здравният министър Кирил Ананиев.

"Една част от тези маски пристигнаха, сигурно ще има още два самолета, които ще докарат останалите маски, така че след като дойдат по заявки на РЗИ-тата, ние ще ги разпределим и ще отидат там, където трябва, но те са от обикновените маски и са най-вече за административните структури - това са регионалните здравни инспекции, Гранична полиция, социалните служби и т.н.", обясни още той.

Междувременно посланик Маринела Петкова прие дарение от 20 000 предпазни маски за еднократна употреба, предоставени от Националното събрание на Виетнам за Народното събрание на България. Дарението е в подкрепа на отношенията на традиционно приятелство между парламентите на България и Виетнам, които поддържат редовен обмен и конструктивно сътрудничество. На церемонията в сградата на Националното събрание в Ханой присъства и председателят на Групата за приятелство Виетнам-България и председател на комисията по правни въпроси в парламента на Виетнам Хоанг Танг Тунг. От началото на епидемията на Covid-19 Виетнам възприе солидарна позиция на съпричастност към международните действия, като предприе постъпки за оказване на помощ в рамките на своите възможности на приоритетни международни партньори, в т.ч. Китай и съседни страни, както и на най-засегнатите държави от Западна Европа.Това е второто реализирано дарение на Виетнам за България след дарението от 10 000 предпазни маски за Българския червен кръст от Центъра за насърчаване на търговията и инвестициите „Виетнам-България“ в гр. Ханой.

Сериозно дарение получиха и болниците в област Смолян. За медиците бяха осигурени защитни облекла, предпазни шлемове и маски, предоставени от фирма "Белотекс- 95" - Златоград, съобщи областната пресслужба. Дарението е осигурено със съдействието на областния управител Недялко Славов. За МБАЛ- Смолян са предоставени 80 облекла, 100 шлема и 200 маски. Общинските болници в Девин, Мадан и Златоград са получили по 40 защитни облекла, 50 предпазни шлема и 100 маски за многократна употреба. Дарението е връчено на болничните ръководства от Недялко Славов.

Ето и останалите дарители:

 -   Отделението по реанимация на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ получи дарение от проект „За доброто“. Специално за работещите в реанимация бяха предоставени 30 броя многократни костюми, маски от висок клас, ръкавици и 70 броя шлемове.

-   Хенкел България направи финансови и продуктови дарения на обща стойност 76 000 лв. Компанията подкрепи благородната кауза на Българския лекарски съюз „Герои в бяло“ с дарение на средства за закупуването на 847 гащеризона за многократна употреба за медицинския персонал. С дарение на боя Ceresit Хенкел подпомогна обновяването на помещения за новата лаборатория за тестване на COVID-19 в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.

-   Сдружение „Бъдеще за децата“ започна раздаването на хуманитарната помощ на деца и семейства от Казанлък и региона от фонд „Обеднени срещу Covid 19”. Средствата в размер на 10 000 лв. бяха използвани за закупуването на трайни хранителни продукти, дезинфектанти, памперси, адаптирани млека, бебешки каши и пюрета. Общо 200 семейства тази и другата седмица ще получат хранителни продукти от първа необходимост, препарати и консумативи за малки деца.

-   Националната кампания на Българския лекарски съюз „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“, зад която с името и лицето си застана футболната звезда Димитър Бербатов, осигури поредна помощ за медицинските работници от Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик, които полагат усилия в борбата с COVID-19. За медицинските специалисти бяха изпратени 1000 бр. ръкавици, 20 бутилки дезинфектант за ръце от 0.5 литра, 60 защитни гащеризона за еднократна употреба и 50 бр. манти за еднократна употреба. Дарението е на обща стойност 1175лв.

-   Фонд „Обединени срещу COVID-19“ предостави финансово дарение на МБАЛ-  Тетевен „Д-р Ангел Пешев“ ЕООД в размер на 8000 лв. Целта на дарението е закупуване на защитни средства, дезинфектанти и медицински консумативи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.