0

А грометеорологичните условия през първата половина на третото десетдневие на месец октомври се определяха от сухо и топло за сезона време.

Агрометеорологичните условия през първата половина на третото десетдневие на месец октомври се определяха от сухо и топло за сезона време.

Средните денонощни температури на въздуха през изминалата семица бяха от 13.2°С във Видин до 17.6°С във Враца, като на повечето места в страната средните денонощни температури бяха по-високи от 14°С. Изключение правят районите на Кюстендил, Стара Загора и Видин. Навсякъде отклоненията на средните денонощни температури на въздуха спрямо нормата бяха положителни, т.е. температурите бяха по-високи за този сезон от годината. Средното оклонение е 3.6оС, като стойностите им се колебаят от 1.4°С в Стара Загора до 6.7°С във Враца.
Акумулираните суми от активни температури, достигна и надхвърли 400°С, с изключение на Софийското поле, Видин, Кнежа, Добрич, Шумен, Казанлък и Кюстендил. Тези температури са благоприятни за поникване и начално развитие на засетите посеви, при условие, че влагата в повърхностните слоеве на почвата позволява това.


Падналите до средата на третото десетдневие на октомври валежи бяха незначителни в Северна България, с изключение на Варна и Шабла, както и в Тракийската низина, с изключение на Чирпан и Ст. Загора и в цяла Югозападна България. В Югоизточна България и по Черноморието бяха регистрирани валежи със стопанско значение, достигащи до 30-40 l/m2.
При тези условия в Северозападна България и част от Тракийската низина се задълбочиха процесите на засушаване и суша. След продължителното лятно засушаване, последвалите валежи от 15-20 l/m2 през септември и продължилият и през октомври безвалежен период от 25-30 дни доведе до достигане на нива на почвено овлажнение от 45-50% от ППВ (пределна полска влагоемност), а на места и до изчерпване на продуктивните почвени влагозапаси в еднометровия почвен слой.
През периода 28 октомври - 3 ноември ще настъпи рязка промяна в агрометеорологичните условия. Те ще се определят от топло и сухо време през първата половина на периода и нормализиране на температурите и валежи през втората половина. В началото на седмицата времето ще остане топло за сезона, в повечето райони, до слънчево. На места в низините в източната половина от страната в часовете след полунощ и преди обяд ще има ниска облачност или мъгла. Преобладаващите максимални температури отново ще са между 22 и 27°С. Минималните ще са предимно между 3° и 8°С, по Черноморието до около 12°С. През нощта срещу сряда облачността ще се увеличи, а вятърът навсякъде ще се ориентира от северозапад и ще се усили. С него ще започне да нахлува студен въздух. В сряда ще преобладава облачно време, на места с превалявания от дъжд. В Западна България вятърът ще отслабне, а в Източна ще се ориентира от североизток и ще бъде умерен. По-съществено ще е понижението на температурите в североизточната половина от страната, като максималните ще бъдат около 10°С, в крайните югозападни райони, по-високи до 16-18°С, а минималните ще бъдат 6-11°С. В четвъртък и петък под влияние на преминаващ през Гърция средиземноморски циклон ще има валежи, през първия ден на отделни места и предимно слаби, а в петък - в много райони от страната; са възможни и по-значителни количества. В началото вятърът ще бъде от югоизток и температурите временно ще се повишат, впоследствие, със северозападен вятър отново ще застудее.
През първата половина на периода условията в цялата страна ще бъдат оптимални и благоприятни за работа на полето и за извършване на сезонните дейности по довършване на есенната сеитба, прибиране на късните сортове овошки и засаждането плодни храсти – малини, касис и др.
Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ