Чака ни рязко застудяване

Чака ни рязко застудяване

Агрометеорологичните условия през периода – 28.10 - 3.11 2019 г.

Агрометеорологичните условия през първата половина на третото десетдневие на месец октомври се определяха от сухо и топло за сезона време.

Средните денонощни температури на въздуха през изминалата семица бяха от 13.2°С във Видин до 17.6°С във Враца, като на повечето места в страната средните денонощни температури бяха по-високи от 14°С. Изключение правят районите на Кюстендил, Стара Загора и Видин. Навсякъде отклоненията на средните денонощни температури на въздуха спрямо нормата бяха положителни, т.е. температурите бяха по-високи за този сезон от годината. Средното оклонение е 3.6оС, като стойностите им се колебаят от 1.4°С в Стара Загора до 6.7°С във Враца.
Акумулираните суми от активни температури, достигна и надхвърли 400°С, с изключение на Софийското поле, Видин, Кнежа, Добрич, Шумен, Казанлък и Кюстендил. Тези температури са благоприятни за поникване и начално развитие на засетите посеви, при условие, че влагата в повърхностните слоеве на почвата позволява това.
Падналите до средата на третото десетдневие на октомври валежи бяха незначителни в Северна България, с изключение на Варна и Шабла, както и в Тракийската низина, с изключение на Чирпан и Ст. Загора и в цяла Югозападна България. В Югоизточна България и по Черноморието бяха регистрирани валежи със стопанско значение, достигащи до 30-40 l/m2.
При тези условия в Северозападна България и част от Тракийската низина се задълбочиха процесите на засушаване и суша. След продължителното лятно засушаване, последвалите валежи от 15-20 l/m2 през септември и продължилият и през октомври безвалежен период от 25-30 дни доведе до достигане на нива на почвено овлажнение от 45-50% от ППВ (пределна полска влагоемност), а на места и до изчерпване на продуктивните почвени влагозапаси в еднометровия почвен слой.
През периода 28 октомври - 3 ноември ще настъпи рязка промяна в агрометеорологичните условия. Те ще се определят от топло и сухо време през първата половина на периода и нормализиране на температурите и валежи през втората половина. В началото на седмицата времето ще остане топло за сезона, в повечето райони, до слънчево. На места в низините в източната половина от страната в часовете след полунощ и преди обяд ще има ниска облачност или мъгла. Преобладаващите максимални температури отново ще са между 22 и 27°С. Минималните ще са предимно между 3° и 8°С, по Черноморието до около 12°С. През нощта срещу сряда облачността ще се увеличи, а вятърът навсякъде ще се ориентира от северозапад и ще се усили. С него ще започне да нахлува студен въздух. В сряда ще преобладава облачно време, на места с превалявания от дъжд. В Западна България вятърът ще отслабне, а в Източна ще се ориентира от североизток и ще бъде умерен. По-съществено ще е понижението на температурите в североизточната половина от страната, като максималните ще бъдат около 10°С, в крайните югозападни райони, по-високи до 16-18°С, а минималните ще бъдат 6-11°С. В четвъртък и петък под влияние на преминаващ през Гърция средиземноморски циклон ще има валежи, през първия ден на отделни места и предимно слаби, а в петък - в много райони от страната; са възможни и по-значителни количества. В началото вятърът ще бъде от югоизток и температурите временно ще се повишат, впоследствие, със северозападен вятър отново ще застудее.
През първата половина на периода условията в цялата страна ще бъдат оптимални и благоприятни за работа на полето и за извършване на сезонните дейности по довършване на есенната сеитба, прибиране на късните сортове овошки и засаждането плодни храсти – малини, касис и др.
Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.