ЧСИ погна ромка, жертва на домашно насилие

ЧСИ погна ромка, жертва на домашно насилие

Жената теглила кредит на свое име заради бияча, който й забранил да работи

Частен съдебен изпълнител погна млада ромка, която е била жертва на домашно насилие. Жената била принудена от мъжа си да изтегли кредит на свое име, след което биячът й наредил да напусне работа. Причината за това била огромната му ревност, поради която той не преставал да тормози половинката си.

Това е само един от многото случаи, с които са се сблъскали експертите от фондация „Джендър алтернативи” през последните шест месеца. В този период те са имали изнесен офис в пловдивския квартал „Столипиново”, реализиран по проект „Знания за промяна”, съобщи координаторът на проекта юристът във фондацията Анна Главинова. Началото на проекта е било през февруари, а финалът през август. През тази половин година помощ от юристите и психолозите на фондацията, с помощта на медиатор, са потърсили десетки жени.

На първата среща те са отишли, придружени от мъжете си, но след това са започнали да посещават приемната в квартала сами, разказа и Рада Еленкова, координатор на фондацията, която защитава правата на жертви на домашно насилие. Тя уточни, че младата ромка с кредита е потърсила информация от експертите на „Джендър алтернативи” заради това, че е погната от частен съдебен изпълнител.

Чак след като е разказала тази си житейска драма, е станало ясно, че през седемте години съвместен живот с насилника си, е била тормозена и бита от него. Двамата не са имали деца поради здравословни проблеми. С парите от кредита той заминал на работа в чужбина. После й казал тя да напусне работа, защото той вече печелел достатъчно и за двамата. Истината била, че той много я ревнувал. По телефона и със есемеси я заплашвал, че ще прати хора да я убият.

Когато се прибирал в „Столипиново” я биел с юмруци и шамари. Тя подавала жалби в полицията и звъняла на 112, но твърдяла, че оттам не й обърнали внимание. В момента срещу мъжа й има изкарана заповед за защита и предстои дело по Закона за домашното насилие. Според Рада Еленкова ромките в квартала имат патриархални вярвания, че жената е жена само тогава, когато е майка. Именно това ги спирало от добро образование и било причината за ранните бракове.

Стереотипите, че момичето трябва да бъде спряно от училище, когато навърши 12 години, иначе ще я откраднат и омъжат насила, са още валидни. Така много жени под 18 години стават майки, въпреки че самите те са против ранните бракове. „Насилието е нормализирано сред тях и те не могат да го разпознаят. Съществуват драстични случаи, които показват необходимостта от безплатни консултации в квартала за гарантиране правата на ромските жени”, каза Еленкова.

В рамките на проекта на жените от „Столипиново” са им били разяснени теми, като: устройството на съдебната система, къде могат да подават жалби, дискриминация, сексуално и домашно насилие, престъпления от омраза, ранни бракове.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.