ЧЕЗ влиза в проект за интелигентна мрежа

ЧЕЗ влиза в проект за интелигентна мрежа

„ЧЕЗ Разпределение България“ се включи в проект INTERRFACE, в рамките на който ще бъде проектирана, разработена и експлоатирана интергрирана паневропейска архитектура за мрежови услуги.

Тя ще действа като интерфейс между енергийната система и клиентите и ще позволи безпроблемна и координирана работа на всички заинтересовани страни, съобщиха от ерепето.

Основната цел на проекта е да се изгради система, чрез която операторите на преносните и разпределителните мрежи, като и пазарът на електроенергия да осъществяват умно управление на мрежата и взаимодействие с клиентите, като успоредно с това се създадат нови правила за нейното ползване. Запасяването на електроенергията, произведена от възобновяеми източници, и употребата й, когато е необходима, е една от възможностите, които умната мрежа трябва да предлага.

Стартът на новия четиригодишен изследователски проект беше даден на 16 януари 2019 г. в Брюксел. Начинанието се изпълнява от консорциум от 42 организации (университети, мрежови и пазарни оператори, доставчици на услуги и технологии) от 16 държави и се финансира от европейската програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.