0

З ащо акулите от гръцкото крайбрежие никога не навлизат в Черно море? Има ли акули в Черно море? Опасни ли са? Какви видове се откриват?

Защо акулите от гръцкото крайбрежие никога не навлизат в Черно море? Има ли акули в Черно море? Опасни ли са? Какви видове се откриват?

330-килограмова акула, уловена край Кавала, фокусира интереса към този най-опасен вид морски обитатели.

Има ли акули в Черно море или те са проблем само за туристите в Гърция? Има ли риск за черноморските курорти, които са разположени на наша територия и на още 4 държави – Турция, Грузия, Русия, Украйна.

Край бреговете на Гърция са регистрирани 35 вида акули. Но Черно море е абсолютно предпазено от тях. Те никога не биха дошли към черноморските курорти. Ето и защо!

Защо акулите избягват Черно море?

Фауната на Черно море не се отличава с разнообразие. Причината е, че водата е твърде наситена със сероводород. Затова не всички видове биха могли да съществуват.

Много видове риби и обитатели от съседните морета не навлизат в Черно море през Средиземно, защото не понасят миризмата на водата, наситена със сероводород.

Акулите предпочитат да плуват на голяма дълбочина, а в нашето море сероводородът се сгъстява и натрупва именно там.

Има и друга причина. За да попадне от Средиземно в Черно, хищникът трябва да преплува пролива Дарданели, след това да мине през Мраморно море и през тесния Босфор.

И двата пролива не са широки, но това не е най-същественият проблем за акулите. Истинското препятствие е ниското ниво на водата на отделни места.  Акулите се нуждаят от дълбочина.

Трети фактор е, че Дарданелите и Босфора буквално гъмжат от плавателни съдове.

Ето защо в Черно море се намират само „местните“ видове, а те са само два – акули с малки размери.

Видове акули в Черно море

Акула Катран

Това е типичната черноморска акула, която по никакъв начин не кореспондира с представите ни за морския хищник. Дължината й е доста малка – от 70 до 120 см. Тежи десетина кг.

Тя обитава дълбочина от 100 до 200 м., сравнително близо до бреговете, защото избягва твърде топлите и твърде студените води. Показва се само нощем.

Опасни ли са Катраните?

Малките акули Катран не са заплаха за човека. Те се лакомят само на риба. Не могат да убият човек или да отхапят крайник. Могат да нанесат травми, защото имат остри отровни шипове на перките. В някои случаи може да ухапят, ако са провокирани. Главно от срещи с тази акула страдат рибари. Обикновените туристи, които плуват или се къпят в морето, никога не са били нападани.

Катранът външно прилича на далечните си родственици бялата и синята акула. Тя е постоянен обитател и коренен жител на Черно море.

Котешка акула

За обитател на черном. води се води и друга, по-рядка акула – Котешката или Сцилиум (Scyliorhinus canicula). Дължината й не надвишава 1 м. Храни се с морски безгръбначни, живеещи в дълбините. Също не представлява опасност за човека, напротив – винаги се опитва да го избегне.

Както виждате, нито Катран, нито Котешка акула са врагове на човека. Обратното е вярно – човекът е техен враг, защото ги ловува. Например в Крим местен деликатес за туристите са блюдата от акула. Черноморските акули са много вкусни. Могат да бъдат пробвани както в ресторантите, така и на плажа.

Страховитият Гоблин в Черно море

2013 г. е паметна за изследователите на Черно море. По бреговете на Севастопол рибари улавят страховитата акула Гоблин, която обитава дълбините на Тихия океан. Естествено, всички са озадачени от този улов и рибата става сензация. Всички се питат:

Как е попаднала в Черно море?

Гоблин на хиляди километри от дома си?! При това в света са останали единични екземпляри.

Акулата гоблин е древен вид. Затова и външността й е толкова страховита. На главата й има израстък с уникални размери. За ужасния изглед допринасят и зъбите.

Ето любителски кадри на морското чудовище...

Какви други акули са прониквали в Черно море?

Тук са попадали единични екземпляри на бяла акула, лисича акула и акула – чук. Те наистина поставят къпещите се в смъртна опасност.

Нападат ли? Да, понякога, както навсякъде.

Официална статистика за нападенията от акули в Черно море няма. Причината е, че такива инциденти са епизодични, а международните стандарти изискват регистрация и документиране от специални комисии.

В това видео ще видите реалните размери на черноморските акули...

Източник: chudesa.net