Центърът по киберсигурност в ЕС ще бъде в...

Центърът по киберсигурност в ЕС ще бъде в...

Европейският парламент одобри днес плановете за засилване на готовността и устойчивостта на Европа на кибернетични атаки чрез създаване на център за иновации и експертиза, чиято централа ще бъде в Букурещ, съобщават румънските медии.

Новият център ще събере на едно място експертизата, свързана с изследванията в сферата на кибернетичната сигурност, и ще обедини европейската общност с компетенции в тази област.
Центърът ще предлага също финансова подкрепа чрез програмите "Хоризонт Европа" и "Цифрова Европа" по иновативни проекти на новосъздадени компании (стартъп) и малки и средни предприятия.
Целта на одобреното днес законодателство е да стимулира европейската технологична и индустриална екосистема в сферата на кибернетичната сигурност, за да координира и да обедини релевантните ресурси в ЕС. Рамката се базира на договорно публично-частно партньорство за кибернетична сигурност, създадено през 2016 г. Инициативата ще бъде подкрепена чрез програмите "Цифрова Европа" и "Хоризонт Европа" на основание многогодишната финансова рамка 2021-2027 г.
Според докладчика Расмус Андресен в период, в който толкова много от нашата ежедневна дейност се извършва онлайн, е все по-необходимо осигуряването на високо ниво на иновации в сферата на кибернетичната сигурност. По думите му новата структура ще гарантира, че цялата стойностна експертиза, която съществува в Европа, ще бъде включена в процеса на определяне на европейските приоритети в сферата на изследванията. Същевременно, по думите на докладчика, всички държави членки ще имат възможност да инвестират повече в този ключов сектор и да обединят ресурсите си.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.