0

С ветовноизвестният артист от български произход Христо Явашев-Кристо ще бъде почетен от днес с изложба в Националния център за изкуство и култура „Жорж Помпиду“ в Париж.

Световноизвестният артист от български произход Христо Явашев-Кристо ще бъде почетен от днес с изложба в Националния център за изкуство и култура „Жорж Помпиду“ в Париж.

Експозицията е посветена на парижкия период на твореца и на съпругата му Жан-Клод, по-специално – на епопеята по опаковането на моста Пон Ньоф. Събитието беше отложено за началото на юли поради пандемията от коронавирус и ще продължи до 19 октомври.

Изложбата "Кристо и Жан-Клод, Париж" бележи откриването на Центъра "Жорж Помпиду", след като той затвори врати и претърпя болезнени финансови загуби заради карантината, съобщава БТА, цитирайки Франс прес. "Тези две имена трябва да останат неразделни, те бяха като едно цяло", коментира Софи Дюпле, куратор на експозицията, представяща тази вечно влюбена двойка. Кончината на Кристо на 31 май в Ню Йорк на 84-годишна възраст със сигурност ще стимулира посещаемостта на изложбата, смятат организаторите. Тя предлага увлекателен поглед върху подготвителната работа, колажите, скиците и макетите, свързани с опаковането на парижкия мост Пон Ньоф. На Кристо и Жан-Клод са били необходими 10 години за подготовката на проекта. А самото опаковане на обекта е продължило само 15 дни – от 22 септември до 7 октомври 1985 г. "Кристо първоначално работи върху макети с плисираните повърхности, които той втвърдява с помощта на лак. Постепенно тази техника се развива при опаковането на предмети и Кристо наблюдава с интерес как канапите създават силови линии“, пояснява Софи Дюпле. За Пон Ньоф са били необходими 40 000 квадратни метра бежов плат, няколко километра въжета, участието на водолази и на представители на различни занаяти. Някои конструкторски елементи и материали също присъстват в изложбата с чудесни снимки от онова време.

Именно този проект вдъхновява забележителния творец да опакова впоследствие и други големи световни паметници – от Райхстага в Берлин до Триумфалната арка в Париж. Последното все още предстои. Предстоящото опаковане на Триумфалната арка има съгласието на Центъра за национални паметници и на Елисейския дворец дори и след кончината на твореца. Проектът ще бъде реализиран със закъснение през есента на 2021 г. заради пандемията, причинена от COVID-19. Експозицията "Кристо и Жан-Клод, Париж" е първоначално замислена като въвеждащ етап на проекта, свързан с опаковането на Триумфалната арка, и ще разкрие някои етапи от подготовката му.