Пети в страната Център за спогодби и медиация отвори врати в Съдебната палата в Шумен.

"Преди година решихме да започнем тази инициатива, за да улесним решаването на спорове между гражданите. За да е ефективен този способ, той трябва да е институционално подкрепен. Затова решихме да направим този център и той да е в Съдебната палата." - коментира при откриването председателят на Шуменския окръжен съд София Радославова. Тя обясни, че центърът е по-лека и по-неформална процедура, чрез която спорът може да се разреши по-бързо, с по-малко разходи, или по по-удовлетворяващ за страните начин и ако не успеят, тогава да се обърнат към съда.


Финансирането на Центъра за спогодби и медиация идва от Висшия съдебен съвет, а такси за използването му няма да бъдат събирани. "И най-лошото споразумение е по-добро от най-доброто съдебно решение”, каза пък председателят на Апелативния съд във Варна Ванухи Аракелян, която присъства на официалното откриване в Шумен.


За ползата от подобни центрове говори председателят на Окръжния съд във Варна Марин Маринов. Той обясни, че във Варна центърът работи от три години, първоначално по-слабо, но през 2018 до момента в него имало осъществени 92 медиации.

Подкрепа за новия център обяви адвокатската колегия в града, която е обучила 18 нови медиатори. На церемонията присъства и първият медиатор в Шумен адвокат Красен Пейчев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Шест екипа работят на 20 аварии по главния довеждащ водопровод от язовир

Водата в Шумен спря предсрочно заради скъсана тръба

Шест екипа работят на 20 аварии по главния довеждащ водопровод от язовир "Тича"

С 28 часа преди планираното спря водата в Шумен, а причина стана внезапно скъсана тръба на главния довеждащ водопровод в свлачищен район в местостта "Сусурлука" южно от града. Тъй като течът беше обилен, започна изпразване на системата и ръководството на ВиК взело решение да премине към предсрочно осъществяване на планираните ремонти на ок. 20 водни аварии.

Поне 48 часа без вода в Шумен, екипи ще отстраняват едновременно 20 аварии

Пуснаха на промоция за 100 лева вода в Шумен и Търговище

Поне 48 часа без вода в Шумен, екипи ще отстраняват едновременно 20 аварии

Голяма търговска верига обяви специална промоция за доставка на вода в дните, когато Шумен и Търговище ще останат без вода в края на седмицата. Водата в двата града спира за планово отстраняване на аварии в полунощ срещу петък и се очаква крановете да останат сухи минимум 48 часа.

Тир е препречил пътя, алтернативният маршрут е по главния път за Варна

Катастрофа край Шумен омаза "Хемус" с олио

Тир е препречил пътя, алтернативният маршрут е по главния път за Варна

Катастрофа е затапила автоматистрала "Хемус" в близост до Шумен, а цялото пътно платно е залято с олио. Това съобщиха за Агенция "Монитор" очевидци в сряда сутринта.