Пети в страната Център за спогодби и медиация отвори врати в Съдебната палата в Шумен.

"Преди година решихме да започнем тази инициатива, за да улесним решаването на спорове между гражданите. За да е ефективен този способ, той трябва да е институционално подкрепен. Затова решихме да направим този център и той да е в Съдебната палата." - коментира при откриването председателят на Шуменския окръжен съд София Радославова. Тя обясни, че центърът е по-лека и по-неформална процедура, чрез която спорът може да се разреши по-бързо, с по-малко разходи, или по по-удовлетворяващ за страните начин и ако не успеят, тогава да се обърнат към съда.


Финансирането на Центъра за спогодби и медиация идва от Висшия съдебен съвет, а такси за използването му няма да бъдат събирани. "И най-лошото споразумение е по-добро от най-доброто съдебно решение”, каза пък председателят на Апелативния съд във Варна Ванухи Аракелян, която присъства на официалното откриване в Шумен.


За ползата от подобни центрове говори председателят на Окръжния съд във Варна Марин Маринов. Той обясни, че във Варна центърът работи от три години, първоначално по-слабо, но през 2018 до момента в него имало осъществени 92 медиации.

Подкрепа за новия център обяви адвокатската колегия в града, която е обучила 18 нови медиатори. На церемонията присъства и първият медиатор в Шумен адвокат Красен Пейчев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Първо вътрешно отделение на МБАЛ-Шумен под карантина след двата нови случая на COVID-19

Жена на 83 години и мъж на 65 години са показали положителни проби за коронавирус, съобщиха от МБАЛ - Шумен в събота вечерта. Малко по-рано за нови два случая на COVID-19 в Шумен обяви ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Всеки хорист ще разучи и запише партията си виртуално, софтуер ще събере хоровото изпълнение

Диригентка победи карантината, събра хор за виртуална репетиция

Всеки хорист ще разучи и запише партията си виртуално, софтуер ще събере хоровото изпълнение

Концерт в София за Томина неделя, участие в хоров фестивал в Благоевград, концерти пред родна публика в Шумен – хор „Бодра песен“ се готви за годишния си календар още от есента. Всички ангажименти обаче отпадат заради пандемията COVID-19, хористите са затворени по домовете си, репетиции няма, няма и ясен хоризонт за следващи изяви.

Ивелин Петров не е съкратил нито един шофьор или монтьор и спасява екипа си с нестандартни мерки

Автосервиз бори кризата с намаления и услуги до вратата на клиента

Ивелин Петров не е съкратил нито един шофьор или монтьор и спасява екипа си с нестандартни мерки

Собственик на транспортна фирма и автосервиз от Шумен се опитва да пребори кризата около коронавируса с нетрадиционни мерки. Вместо да съкращава персонал и да затваря вратите, 45-годишният Ивелин Петров „дава газ“, пуска намаления за клиентите и отива до вратата на домовете им, за да осигури работа на фирмата си.