Пети в страната Център за спогодби и медиация отвори врати в Съдебната палата в Шумен.

"Преди година решихме да започнем тази инициатива, за да улесним решаването на спорове между гражданите. За да е ефективен този способ, той трябва да е институционално подкрепен. Затова решихме да направим този център и той да е в Съдебната палата." - коментира при откриването председателят на Шуменския окръжен съд София Радославова. Тя обясни, че центърът е по-лека и по-неформална процедура, чрез която спорът може да се разреши по-бързо, с по-малко разходи, или по по-удовлетворяващ за страните начин и ако не успеят, тогава да се обърнат към съда.


Финансирането на Центъра за спогодби и медиация идва от Висшия съдебен съвет, а такси за използването му няма да бъдат събирани. "И най-лошото споразумение е по-добро от най-доброто съдебно решение”, каза пък председателят на Апелативния съд във Варна Ванухи Аракелян, която присъства на официалното откриване в Шумен.


За ползата от подобни центрове говори председателят на Окръжния съд във Варна Марин Маринов. Той обясни, че във Варна центърът работи от три години, първоначално по-слабо, но през 2018 до момента в него имало осъществени 92 медиации.

Подкрепа за новия център обяви адвокатската колегия в града, която е обучила 18 нови медиатори. На церемонията присъства и първият медиатор в Шумен адвокат Красен Пейчев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Библиотеката в Шумен тръгва с разнос на книги по домовете

Доставка на книги по домовете започва от 25 септември Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров". Услугата е предназначена за хора с трайно или временно ограничена подвижност и ще бъде безплатна за читателите, съобщи говорителят на читалнята Татяна Вътова.

Перлата на Шуменското плато беше затворена през  лятото заради размножаването на прилепите

Пещерата "Бисерна" отваря за туристи от 2 септември

Перлата на Шуменското плато беше затворена през лятото заради размножаването на прилепите

Пещерата "Бисерна" в Шумен отваря вратите си за посетители отново от 2 септември, съобщи пресаташето на Природен парк "Шуменско плато" Ирина Павлова. Перлата на платото беше благоустроена преди няколко години, но едва тази пролет стана достъпна за официални посещения, а от началото на май беше затворена отново за да не се смущават колониите от прилепи в размножитения им период.

Две епохи се срещат под стенописите на купола в най-големия мюсюлмански храм в България

Реставратори върнаха блясъка на Томбул джамия в Шумен

Две епохи се срещат под стенописите на купола в най-големия мюсюлмански храм в България

Фини извивки, поразяваща очите полихромия и нахлуваща през цветни витражи светлина посрещат от края на юли вярващите и туристите в най-големия мюсюлмански храм в България "Шериф Халил паша", познат популярно като Томбул джамия. Преди две седмици е приключила цялостната реставрация на молитвената част, а реставраторите са се прехвърлии в медресето и двора, като всички работи трябва да приключат до края на годината.