Център по медиация откри във  В.Търново Висшия съдебен съвет

Център по медиация откри във В.Търново Висшия съдебен съвет

Център по медиация откри във Велико Търново Висшият съдебен съвет.

Центърът е по проект „Насърчаване използването на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове“ на ОП „Добро управление“, реализиран от Министерство на правосъдието в партньорство с Висшия съдебен съвет.  

Председателят на Апелативен съд В. Търново Янко Янев съобщи че първото предложено дело за извънсъдебно решаване чрез уредената в Закона за медиацията процедура е спор за родителски права на производство в Районен съд – Велико Търново.

Адвокат Албена Комитова от Сдружение „Център за разрешаване на спорове“ представи зпълнението на Дейност 4, свързана с популяризиране на медиацията като способ за решаване на спорове и Централизирания електронен портал за Медиация, достъпен чрез сайта на Министерство на правосъдието Тя подчерта, че са налице всички предпоставки Центърът по медиация да заработи активно и пълноценно. Налице са  обучени медиатори, има готовност на съдиите за препращане към процедурите по медиация. Не е без значение и фактът, че Юридическият факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ е първият в страната, в който се изучава медиация от 2005 г. и е активен партньор на съдебните институции в града.

По време на срещата бяха коментирани и случаите, най-подходящи за медиация, както и препоръките към работната група в Министерство на правосъдието, ангажирана с изготвяне на предложения за изменение и допълнение на ГПК по отношение на задължителното препращане. В края на срещата участниците се обединиха около идеята, че е необходимо да се продължат инициативите на ВСС за изграждане на култура за алтернативно решаване на спорове, включително и чрез активно включване на представители на съда и адвокатската общност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.