Дневни центрове за деца с увреждания не разполагат с рампи за инвалидни колички, рехабилитатори и логопеди. Това показват резултатите от проверките на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), предоставени на „Монитор“.

Инспекциите на специализираните институции бяха разпоредени от премиера Бойко Борисов след среща с хората с увреждания през лятото, на която те се оплакаха, че услугите не са на ниво. Освен липсата на рампи, в някои от сградите на центровете няма и парапети за подпомагане на трудноподвижните подрастващи, показали проверките. Проблем с достъпната среда е установен в 5 от всички 92 специализирани институции в страната. На места инспекторите са констатирали и липса на уединение на децата при къпане, както и невъзможност вратите на тоалетните, ползвани от малчуганите, да се отварят от персонала при произшествие.

В 3 от дневните центрове пък изобщо не били предвидени логопеди, рехабилитатори и психолози, а в други два числеността на персонала не била съобразена с ползвателите на услугата. Поради липсата на физеотерапевти и рехабилитатори, в някои от центровете невролози или лекари с призната специалност по психиатрия назначавали рехабилитацията на децата.

По закон всяка от специализираните институции е задължена да има педагог, логопед, психолог, детегледач, рехабилитатор и социален работник. Наемането на квалифицирани специалисти в част от центровете обаче се оказва почти невъзможна мисия. „В някои дневни центрове се наемат външни специалисти на граждански договор с цел удовлетвореност на нуждите. Обикновено става дума за педагози, психолози, ерготерапевти, музикотерапевти. За някои от децата в дневните центрове пък психологичната и логопедичната подкрепа се осигурява в сродни социални или образователни услуги“, коментираха от Агенцията за закрила на детето пред „Монитор“.

Служителите в проверените центрове споделили пред инспекторите още, че има нужда от специалисти, които умеят да работят с деца аутисти, защото те не се чувствали подготвени, а броят им с всяка година нараствал. Именно осигуряването на обучение на персонала в част от специализираните институции е друго констатирано нарушение при проверките им. Сред заключенията на инспекторите е и че не може да бъде осигурена подготовка за трудова дейност на децата с увреждания, защото в страната ни нямало специалисти, които да оценят потенциала им. Затруднение с набирането на персонал за центровете се наблюдава не само в големите градове, но и в малките населени места, като най-сериозен е проблемът със социалните работници, психолозите, логопедите и трудотерапевтите. Текучеството в областите Пловдив, Бургас, Хасково и Смолян се дължи на икономически добре развития пазар на труда. Причината е, че специалистите се насочват към сфери с по-добро заплащане, обясниха ДАЗД. В малките населени места, като селата Асеновец и Добромирци и градовете Ракитово, Ивайловград и Панагюрище, пък изобщо нямало специалисти, с които да бъдат обезпечени центровете. В нито един от центровете не е констатиран проблем по отношение на осигуряването на здравословно хранене и оказване на първа долекарска помощ, уточниха от агенцията. Материалната база и обзавеждането на специализираните институции били съобразени с възрастта и специфичните нужди на децата, но при някои от тях имало недостиг на помещения, необходими за провеждането на по-качествената индивидуална работа или за почивка и сън на децата, казват от агенцията. Инспекторите подчертават още, че родителите споделили пред тях, че благодарение на услугата децата им вече се социализират и се подобряват здравословно, образователно и емоционално.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ГЕРБ дарява 70 000 долара за връщането на тялото на Иван Томов

По предложение на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов Изпълнителната комисия на партията взе решение да дари 70 хил. щатски долара на семейството на загиналия в Хималаите алпинист Иван Томов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ .

Прокопиев лобирал за продажбата на дяловете в ЕВН

Разградският олигарх Иво Прокопиев е лобирал пред Националния съвет за тристранно сътрудничество държавата да продаде остатъчните си дялове в електроразпределителните дружества с мотив, че държавата не е добър стопанин, а Министерският съвет не е вземал такова решение.

Отец Ередия е специален гост на „Златната липа“

Артистичният директор на Варшавския народен театър Ян Енглерд, който изигра ролята на отец Ередия във филма на режисьора Въло Радев „Осъдени души“ през 1975 година ще бъде специален гост на седмото издание на кинофестивала „Златната липа“.