0

С топ на инфлацията: американската централна банка (УФР) планира да повиши основните си лихви, за да се бори със скока на цените, предаде Франс прес. На заседанието се днес и утре Управлението за федерален резерв на САЩ ще реши какви ще бъдат темпът и и мащабите на тази стъпка.

Стоп на инфлацията: американската централна банка (УФР) планира да повиши основните си лихви, за да се бори със скока на цените, предаде Франс прес. На заседанието се днес и утре Управлението за федерален резерв на САЩ ще реши какви ще бъдат темпът и и мащабите на тази стъпка.

Топката е в полето на УФР, от което се очаква да забави търсенето и да укроти инфлацията, тъй като именно неговите водещи лихви задават тона на търговските банки при определянето на техните лихви. А ако кредитът струва по-скъпо, частниците и компаниите потребяват или инвестират по-малко.

"Очаква се сигнал кога ще бъде първото повишаване на лихвите, вероятно на заседанието на УФР през март", прогнозира икономистът Джоел Нароф. "Ако имат такова намерение, не е зле екипът, който внезапно откри, че има инфлация, да го каже ясно", изтъкна той иронично.

Скокът на цените миналата година изненада икономистите, а ръководителите на УФР неотдавна направиха рязък завой по въпроса, обезпокоени от инфлацията, която внезапно престанаха да смятат за временна.

Институцията започна през декември да ускорява темпа на свиване на изкупуването на активи с намерението да спре през март, три месеца по-рано от предвиденото. Това вливане на ликвидности беше позволило да се подкрепи икономиката по време на кризата, а свеждането им до нула е предпоставка за повишаване на основните лихви.

Лихвите бяха понижени до нула през март 2020 г., за да се стимулира потреблението, двигател на американската икономика, след избухването на пандемията от Ковид-19. Но търсенето вече е много силно и се сблъсква с предлагане, което не му отговаря изцяло поради световните трудности с доставките.

В резултат на това цените скачат и инфлацията в САЩ достигна 7 процента през 2021 г. - най-високото равнище от близо 40 години.

Голямо мнозинство от участниците на пазарите (94,4 на сто) очакват УФР да остави овърнайт лихвата си между 0 и 0,25 на сто, според оценка на Се Ем И груп (CME Group).

Някои обаче прогнозират увеличение с четвърт пункт (25 базисни пункта) още тази седмица, без да се чака месец март.

Друга хипотеза се състои в несъразмерно повишение с 50 базисни пункта на заседанието през март, така че основните лихви от сегашните 0-025 на сто да преминат изведнъж към диапазона 0,50 - 0,75 на сто.

Безработицата в САЩ се е свила през декември до 3,9 на сто, доближавайки се до предпандемичните 3,5 процента. Нарастването на БВП за 2021 г. ще бъде обявено след заседанието на УФР и се очаква да бъде около 5-6 процента.