Ценно дарение за възрожденеца и четник Стефан Захариев постъпи в музея в Пазарджик

Ценно дарение за възрожденеца и четник Стефан Захариев постъпи в музея в Пазарджик

Регионален исторически музей – Пазарджик получи ценно дарение от Димитър Георгиев Стамболиев от Сливен – оригинални документи и фотографии, свързани с преките наследници на пазарджишкият просветен деец от епохата на Възраждането Стефан Захариев, автор на „Географико-историко-статистическо описание на Татар-Пазарджишката кааза“ – един труд, издаден във Виена през 1870 г., описващ нравите, обичаите и бита на българите в Пазарджишко в последните десетилетия на османското робство, съобщи директорът на музея Борис Хаджийски.

Георги Стефанов Захариев е вторият от четиримата синове на Стефан Захариев. Роден в Пазарджик през 1858 г., завършва класното училище в града, учи в лицея в Плоещ (1873). Включва се в национално- освободителното движение, доброволец в Сръбско-турската война от 1876 г., четник при воеводите Филип Тотю и Панайот Хитов.

След избухването на Руско-турската освободителна война Георги Захариев е в редовете на Българското опълчение, в състава на 1-ва рота от 5-та дружина. Участва в боевете при Стара Загора и Шипка и е награден с кръст „За храброст“. След Освобождението през 1878 г. остава на служба в 20-та Пловдивска дружина в автономната област Източна Румелия.

След двегодишна служба в Пловдив е командирован в Сливен (1880), където е назначен за градоначалник. Така животът на Георги Захариев се свързва със Сливен, където впоследствие е на работа в Мировия съд, от 1924 г. е председател на Поборническото опълченско дружество – клон Сливен. Умира в Сливен на 13 юли 1931 г.

В дарението, освен снимки и документи на Георги Захариев и неговото семейство, е включена и оригинална снимка на по-малкия му брат Владимир, който след завършването на Военното училище в София участва в Сръбско-българската война от 1885 – 1886 г. Впоследствие служи като офицер в Трети артилерийски полк и достига до чин подполковник. Умира през 1916 г. С благодарност за ценното дарение, Регионален исторически музей – Пазарджик ще представи дарените фотографии и документи в подходяща тематична изложба.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.