В СОФИЯ: Такситата вдигат цените от януари

В СОФИЯ: Такситата вдигат цените от януари

Скок на минималната цена на таксиметровите услуги се очаква в столицата от 1 януари 2022 година. Новите тарифи бяха одобрени от Комисията по транспорт и пътна безопасност към Столичния общински съвет.

Цените ще бъдат актуализирани след изразено мнение от заместник-кмета на направление „Транспорт и градска мобилност“ към
Столична община, че „съобразно икономическата ситуация породена от продължаващата в световен мащаб пандемия от COVID 19, както и факта, че голяма част от регистрираните търговци превозват пътници на цени близки до минималните, определени с Решение № 877 от 20.12.2018 г. на Столичния общински съвет, са основателни исканията за актуализацията на цената за таксиметров превоз на пътници за километър пробег". 

За промяна на тарифите настояваха и таксиметровите шофьори. Причината е, че те не са били актуализирани от години, а и се наблюдава скок на цената на газта.

Комисията се обедини около втория предложен вариант за промяна на тарифите за таксиметрови услуги. Той е изчислен спрямо натрупана инфлация (НСИ )за периода Януари 2018г,- Октомври 2021г. - 12.2 %, цената на природен газ (КЕВР) за периода февруари 2019 г- октомври 2021 г. -114 %,  както и прогнозната инфлация (МФ) за 2022г. - 2.6 %. 

Така минималната дневна тарифа скача от 0,77 лв. на километър на 1,05 лв, а минималната нощна става от 0,88 лв. - 1,21 лв. Максималната дневна пък нараства от 1,30 лв. на 1,78 лв, а максималната нощна - от 1,60 лв. на 2,19 лв. 

Промените бяха одобрени от Транспортната комисия и следва да бъдат обсъдени и гласувани на заседание на Столичния общински съвет. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.