Цените на производител в селското стопанство нагоре с 5,4%

Цените на производител в селското стопанство нагоре с 5,4%

За първото тримесечие в растениевъдството поскъпването достига 7 на сто

Индексът на цените на производител в селското стопанство за първото тримесечие на 2019 г. се увеличава с 5,4 на сто спрямо същото тримесечие на 2018 година, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

Индексът на цените на продукцията от растениевъдството се увеличава със 7,1 на сто, а на продукцията от животновъдството - с 2 на сто. Спрямо предходната година цените на селскостопанската продукция отбелязват увеличение с 5,3 на сто, като увеличението в растениевъдството е с 5,8 на сто, а в животновъдството - с 4,2 на сто.

Индексът на цените на продуктите и услугите за текущо потребление в селското стопанство за първото тримесечие на 2019 г. отбелязва увеличение с 1,8 на сто спрямо същото тримесечие на предходната година и намаление с 0,6 на сто спрямо 2018 година.

През първото тримесечие на 2019 г. спрямо съответното тримесечие на 2018 г. по-високи са цените на: посевния и посадъчния материал - с 5,2 на сто, минералните торове - с 8,1 на сто, ветеринарно медицинските продукти - с 3,4 на сто, и на фуражите - с 3,5 на сто. По-ниски са цените на: електроенергията и горивата - с 2,5 на сто, и на продуктите за растителна защита - с 1,2 на сто.

През първото тримесечие на 2019 г. спрямо 2018 г. по-високи са цените на: посевния и посадъчния материал - с 1,8 на сто, минералните торове - с 6 на сто, ветеринарно медицинските продукти - с 2 на сто, и на фуражите - с 1,5 на сто. Намаляват цените на електроенергията и горивата - с 6,8 на сто, и на продуктите за растителна защита - с 0,2 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.