0

Ф ючърсите на портокаловия сок се вдигнаха рязко с повече от 20 процента този месец, след като потребителите започнаха да търсят здравословни продукти по време на пандемията от коронавирус, съобщи Би Би Си.

Фючърсите на портокаловия сок се вдигнаха рязко с повече от 20 процента този месец, след като потребителите започнаха да търсят здравословни продукти по време на пандемията от коронавирус, съобщи Би Би Си.

 Докато търсенето нарасна, предлагането се сблъска с борбата на производителите да изнасят стоки по време на транспортните рестрикции.
Разходи по доставка
Това доведе до ръст на т.нар. фючърсни цени на портокаловия сок, които показват разходите по доставка в идните месеци. Фючърсите за портокаловия сок са най-добре представящите се активи тази година към момента. Пандемията от COVID-19 удари както предлагането, така и търсенето на портокалов сок.


Танкери
Продуктите за вдигане на имунитета се търсят много, докато в танкерите няма място, след като авиокомпаниите спряха полетите, с които да доставят тези продукти до пазарите, казва Стивън Инс от брокерската компания AxiCorp. По отношение на доставките има и затруднения с това, че липсват достатъчно работници на плантациите заради изискванията за социална дистанция. Фючърсите на портокаловия сок отбелязват най-силен скок от октомври 2015 г. в момент, когато борсовите индекси потъват. На въпрос дали поскъпването на фючърсите ще доведе до скок в цената на сока в магазините, Инс посочва, че такъв ефект ще дойде бързо.