Цените на храните с рязък спад заради COVID-19

Цените на храните с рязък спад заради COVID-19

Световните цени на храните рязко се понижиха през март заради спада в търсенето, причинен от COVID-19 и ниските цени на горивата, предаде Агенцията по храните и агрикултурите на ООН (FAO). 

Средният индекс на цените на храните на FAO през месец март, който проследява месечните промени в цените на международния пазар, е  172,2 пункта, което е с 4,3% по-малко от този през февруари.

Според FAO най-голям спад има в индекса на цените на захарта - 19,1% спрямо предходния месец. Причини за това са намалялото потребление, свързано с мерките против разпространението на COVID-19, и слабото търсене на етанол, предизвикано от рязкото падане на цените на суровия петрол, обясняват от агенцията.

В рамките на 1 месец индексът на цените на растителните масла на FАО се понижи с 12,0%  заради поевтиняването на палмовото масло, което е свързано със спада на цените на рафинираните петролни  минерални масла и неизвестността относно темпа на развитие на коронавируса на пазара. Цените на соевото и рапичното масло следват същата тенденция.

"Цените на петрола паднаха с над 50 на сто през изминалия месец, което оказа негативно влияние върху биогоривата, които са важен източник на търсене на пазарите на захар и растителни масла", заяви анализаторът на FAO Питър Тоенес.

Ценовият индекс на млечните продукти на FAO спадна с 3 на сто, заради намаляването на котировките и забавянето на глобалното търсене на внос на обезмаслено и пълномаслено мляко, предизвикано от проблеми във веригите за доставка на млечни продукти, поради мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Индексът на цените на зърнените култури също пада - с 1,9%  в сравнение с февруари, като почти достига  нивото си от март 2019 г. Международните цени на царевицата също се понижиха, вследствие на големите доставки и слабото търсене от сектора на биогоривата.

За разлика от тях, международните цени на ориза се повишиха за трети пореден месец, което е негативен ефект от презапасяването както и от новината, че е възможно Виетнам да въведе забрани за износ – правителството на страната обаче отрече.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.