Цените на храните на 6-годишен връх през ноември

Цените на храните на 6-годишен връх през ноември

През ноември световните цени на храните се повишиха за шести пореден месец, достигайки близо 6-годишен връх, като се възстановиха напълно от ценовия шок, причинен от глобалната коронавирусна пандемия, съобщи в четвъртък агенцията на ООН за храните, цитирана от Ройтерс.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, скочи през ноември до 105,0 пункта от 101,1 пункта през октомври, отбелязвайки най-силно нарастване в рамките на месец от юли 2021 г. насам.

Базираната в Рим организация посочи също така, че реколтата от зърнени култури в световен мащаб вероятно ще достигне рекордно ниво през 2020 година, въпреки че FAO леко занижи предишните си прогнози.

Индексът на цените на зърнените култури на агенцията скочи със 7,2% през ноември в сравнение с предходния месец и вече е с 16,5% над нивото година по-рано. Основна причина за силното повишаване на общия ценови индекс през миналия месец е увеличаването на

цените на растителното масло, като те нараснаха с цели 14,4% на месечна база

благодарение главно на нарастването на цените на палмовото масло в резултат на рязкото намаляване на глобалните запаси.

Индексът на цените на зърнените култури отчете през ноември по-умерено повишение от 2,5% в сравнение с предходния месец и е с около 19,9% ​​над стойността си година по-рано. Експортните цени на пшеницата бяха повишение в резултат на "намалените перспективи" за реколтата в Аржентина, докато цените на царевицата се увеличиха отчасти поради по-ниските прогнози за реколтата в САЩ и Украйна. Цените на ориза се задържаха стабилно, отчита FAO.

Средните цени на захарта пък се увеличиха през ноември с 3,3% спрямо октомври на фона на опасения за бъдещ дефицит в световното производство, тъй като лошото време засегна перспективите за реколтата в Европейския съюз, Русия и Тайланд.

Индексът на млечните продукти се покачи с 0,9% през миналия месец, достигайки почти 18-месечен връх отчасти в резултат на по-високите цени на маслото и сиренето.

Индексът на месото също се повиши през ноември с 0,9% на месечна база,

слагайки по този начин край на серията от двете поредни месеца на ценови спад, но все още намалява с 13,7% спрямо ноември 2019 г.

Същевременно FAO ревизира прогнозата си за сезона на зърнените култури през 2020 г. за трети месец поред, намалявайки я до 2,742 млрд. тона от предишни 2,75 млрд. тона. Въпреки тази поредна слаба низходяща ревизия, ООН все още очаква рекордна реколта тази година, която да е с 1,3% над реколтата през 2019 г.

"Гледайки напред, засаждането на реколтата от зимна пшеница през 2021 г. в Северното полукълбо е в ход и се предвижда засяването в няколко големи страни производителки да се дължи на договорните цени, въпреки че скорошното сухо време може да ограничи разширяването на засаждането и да попречи на добивите", посочи агенцията на ООН за храните.

2,744 млрд. т е прогнозата за употребата на зърнени култури през 2020/2021 г.,

което е с 1,9% повече от нивото през 2019/2020г.

Прогнозата за световните запаси от зърнени култури към края на сезоните през 2021 г. е 876 милиона тона, което е с 13,6 милиона тона по-малко от предходната оценка, публикувана от FAO през миналия месец.

Прогнозата за световно използване на зърнени култури през 2020/21 г. беше определена на 2,744 милиарда тона, малко променена от предишната оценка и с 1,9% повече от нивото 2019/20. Предвижданията за световните запаси към края на сезоните през 2021 г. е 866,4 милиона тона, което е с 9,6 милиона тона по-малко от предходната оценка, публикувана миналия месец.

"На това ниво глобалното съотношение между запасите и употребата на зърнени култури ще намалее от 31,8% през 2019/20 до 30,7% през 2020/21, което представлява петгодишно дъно, но въпреки това е все още относително комфортно ниво", посочи FAO.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.