Цената на златото до 1500 долара за унция

Цената на златото до 1500 долара за унция

Завишени нива на несигурност е добра предпоставка за инвестиция в ценни метали

Може би много хора си задават въпроса, „Кой наистина движи цената на златото в света?“ Отговорът никога не е еднозначен, но едно е ясно, най-големите инвестиционни банки в света, определено имат пръст в цената на златото. Затова да знаем, какво е тяхното мнение за жълтия метал е от особена важност. Предлагаме мненията на топ играчите в света на инвестициите, относно цената на златото.

Според Голдман Сакс, цените на златото са изключително благоприятни за инвестиция. Според разговор на борда записан в края на 2018 г. „Ако ръста на икономиката на САЩ се забави, както са очакванията на всички, то цената на златото ще се увеличи както търсенето на консервативни и антикризисни опции за инвестиция.“ Техният таргет е 1325 долара за унция. Таргет, който беше задминат още през февруари.

JP MorganChase е често свързана с една от големите банки по време на световната криза от 2008-а година. Те обаче не само оцеляха, но и са по силни от всякога. Тяхното мнение за цената на златото е, че цената му ще скочи за кратко, както се случи през февруари, след което ще се свие и това ще продължи до средата на летните месеци, когато ФЕД, ще мине към по-рестриктивна политика. Това ще доведе до негативна крива на доходността, свиване на ръста и на очакванията за икономиката на САЩ, а от там и нов сентимент за отпускане на още пари от централната банка на САЩ.

Тази икономическа игра на котка и мишка, ще продължи до момента, в който реалните симптоми на рецесия не се покажат. Цената на златото според тях, до този един момент ще се движи около 1294 долара за унция.

Както може да предположите една от най-известните и големи швейцарски банки - Credit Suisse, е в списъка на задължителни мнения относно цената на златото. Според тях, долара винаги се е свивал в края на икономическия цикъл, в който се намираме, мнение споделено от почти всички големи банки в света. Именно това отслабване на долара, ще намали силата на златото на пазара, което пък от своя страна винаги се е представяло блестящо по време на рецесия. Тяхната прогноза е средна цена на златото от 1250 долара за унция.

Merrill Lynch представлява почти 11% от всички депозити на американските граждани. Това прави мнението ѝ за цената на златото изключително важно. Според тях, цената на златото ще скочи в 2019 и средните нива на метала, ще се задържат над 1350 долара за унция.

Втората най-голяма банка на Холандия и осмата най-голяма банка в Европа Abn Amro имат кратко послание към инвеститорите в злато – купувайте. Причината според тях, е че алтернативния риск асоцииран с покупката на бавно реализираща се инвестиция като златото в момента е достатъчно нисък, а едновременно с това очакванията са за краткосрочен ръст на цената на метала до 1400 долара за унция.

Най-голямата банка в Европа и седмата най-голяма банка в света, мнението на HSBC тежи. Според тях, пазарите вече започват да ерозират и да показват завишени нива на несигурност, което е добра предпоставка за инвестиция в злато. Джим Стийд, анализатор на банката на пазара на ценни метали, споменава в интервю, че именно очаквания ръст на волатилността ще повиши средната цена на златото в 2019 година до 1292 долара за унция.

Комерцбанк е втората по големина банка в Германия и макар и да имаше скандали свързани с изпирането на огромно количество долари от Иран и други държави с наложено ембарго от САЩ, мнението и относно цената на инвестиционното злато е важно. Според банката, изкуственото залагане срещу златото от страна на хедж фондовете и портфолио мениджърите е един от най-силните сигнали, че истинската цена на златото е много по-висока от това, което виждаме. Тяхната прогноза е, че златото има реален шанс да достигне 1500 долара за унция в 2019 година.

Според експертите на търговеца на ценни метали Tavex има раздвижване на пазара на златото. В допълнение нестихващите икономически проблеми, които изникват не само в САЩ, но и в Китай, а и в Европа, чрез забавянето на икономиката на Германия и проблемите с Брекзит, подсказват, че ни чакат турбулентни икономически времена. Сред възможните застраховки срещу несигурно бъдеще е златото.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.