Цената на природния газ със задна дата определя днес КЕВР

Цената на природния газ със задна дата определя днес КЕВР

Очаква се Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да определи днес със задна дата цената на природния газ за април. Според разчетите синьото гориво трябва да поскъпне с около 16%.

Постановяването на цената се забави, защото малко преди парламентарните избори енергийното министерство започна проверка на "Булгаргаз" за начина, по който са изчислили поисканото от компанията повишение на цените. След като проверката на енергийното министерство не установи нарушения, с близо 20-дневно закъснение "Булгаргаз" внесе актуализираното си ценово предложение в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Днес на закрито заседание регулаторът ще определи точната цена, която ще влезе със задна дата и ще важи за целия месец април. Очаква се постановената цена да бъде с около двайсетина стотинки по-ниска от поисканата от газовата ни компания. Причината е, че още в началото на годината "Булгаргаз" е подала към регулатора данните за надвзетия си приход, с чийто размер комисията е решила сега да намали цената на синьото гориво за април. Нещо, срещу което от компанията не възразяват. Така най-вероятно един мегаватчас ще струва 33 лева и 19 стотинки.

Тези нива остават под стойностите на европейските борси, където цените вече достигат 20 евро. На нашата газова борса синьото гориво също се търгува за около 40 лева за мегаватчас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.