Цената на яйцеклетка стигна 1500 лева (ТЕМАТА)

Цената на яйцеклетка стигна 1500 лева (ТЕМАТА)

Българи в чужбина дават семето си в задгранични банки

Цената на яйцеклетката на черно достигна 1500 лева, като може да се договори и за един бон, установи проверка на „Монитор“.

Алъш-веришът се осъществява с обяви в някои от популярните сайтове за онлайн пазаруване, както и в сайтовете за майки. В Гърция яйцеклетки от българка могат да се купят приблизително за същата цена. Там се търгуват между 850 и 1000 евро, споделят жени, които търсят материал, за да заченат in vitro. На пръсти се броят тези, които действително даряват.

Жените трудно се наемат да станат дарителки тъй като изискванията са строги и е необходимо време, което означава отсъствие от работа, поясни проф. Иван Козовски, един от пионерите в метода асистирана репродукция у нас.

Проблем е и дарителската сперма. Тя вече е предимно внос от специални лицензирани банки в чужбина, каза изтъкнатият специалист в областа на in vitro проф. Атанас Щерев и поясни, че от там може да се вземе материал от всякакви националности, дори от българи, които са дарили в чужбина. Изискванията към донорите са много и се спазват стриктно. Затова и кандидатите, които стават, са пренебрежимо малък брой. Обикновено тези, които идват, са хора с нисък социален статус, необразовани, дори неграмотни, психическата им характеристика е лоша, каквито не се приемат за дарители, поясни той и допълни, че дори мераклията да отговори на условията, може да се окаже, че спермата му не отговаря на изискванията за качество.

Според специалисти, работещи in vitro, проблем за отлива на желаещи е и фактът, че по смисъла на Закона за за трансплантация на органи, тъкани и клетки, Закона за здравето, както и на Наредбата за дейностите по асистирана репродукция даряването на сперма и яйцеклетки за асистирана репродукция е безвъзмезден акт за който не следва да има заплащане. На дарителите се броят само пари, колкото е дневната им надница заради отсъствието от работа, командировъчни и пътни разходи, ако са от друго населено място. Така желаещите взимат не повече от 80 лева. До преди петнадесет години на сперматодарителите не само се покриват дневните разходи, но им се плаща и процент от минималната работна заплата за страната. По време на соца, когато ин витро процедурите у нас прохождат, на калпак се броят по 75 лева, което представлява половината от минималната работна заплата тогава.

За да има достатъчно дарители в България както на сперматозоиди, така и на яйцеклетки, трябва да се заплаща определен процент от минималната работна заплата. Така хората ще бъдат стимулирани, заяви един от пионерите в асистираната репродукция у нас проф. Иван Козовски, който има свой медицински център във Варна.

Проблем е и оскъпеният транспорт, ако се налага една епруветка с материал да бъде превозена от столицата до друг град. Веднъж се плаща за изминатите километри и втори път - за специалния преносим дюаров съд, поддържащ температура минус 196 градуса по Целзий, при която сперматозоидите се замразяват, без да губят оплодителните си способности след размразяване. Така превозването на епруветка със сперматозоиди за оплождане ин витро от София до Пловдив излиза около 300 лева, до Варна и Бургас цената скача до 550-600 лева. Бъдещите родители не плащат веднага. Направените разходи по доставката им се калкулират впоследствие в цената на асистираната репродукция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.