Цената на газа в Европа нагоре с 20% за ден

Цената на газа в Европа нагоре с 20% за ден

Цената на газа в Европа за пореден счупи рекорда, като за първи път в историята надхвърли 950 долара за 1 000 куб. метра, следва от данните за търговията на ICE Futures, информираха световните медии. Цената скочи с цели 20 процента за денонощие.

Цената на октомврийските фючърси по индекса на холандския газов хъб TTF към 9:35 сутринта беше 841,39 долара за 1 000 куб. метра. До 10:21 ч. тя нарасна до 851,27 долара, а малко по-късно, в 10:46 ч., надхвърли 875,84 долара. Час по-късно тя премина психологическата граница от 900 долара.

Предишният рекорд бе поставен предишния ден, когато цената достигна 810 долара.

От началото на септември цената на синьото гориво в Европа се е повишила повече от един и половина пъти - на 1 септември газът се търгуваше на ниво 614 долара за 1 000 кубически метра.

Анализатори смятат, че тази динамика се дължи на ниските запаси от суровини в ЕС заради студената зима миналата година. Така на 14 септември европейските газохранилища бяха запълнени на 70,75%, миналата година показателят беше 93%.

В същото време, както смятат експерти, "Газпром" не иска да увеличава газовите доставки и продажбите на фона на стартирането на газопровода "Северен поток 2".

Експерти признаха, че цената на газа в Европа може да достигне 1000 долара за 1000 кубически метра при определени условия. Цената на горивото ще зависи от ситуацията на пазара на газ в Азия, метеорологичните условия в Европа и времето на стартиране на „Северен поток 2“.
Някои обвиняват „Газпром“ за толкова рязкото покачване на цените на газа, защото той е намалил доставките на газ за Европа и по този начин е създал недостиг. Други посочват, че такива резки скокове на цените са пряко следствие от политиките на Европейската комисия. Това е и мнението на руския президент Владимир Путин. Според него политиката на европейския регулатор с акцент върху борсовите механизми при определяне на цените на газа доведе до настоящите рекордни високи цени на горивата.
В договорите с „Газпром“ цените на газа се определяха по формула, свързана със средната цена на петрола през последните шест или десет месеца. Това даваше възможност предварително да се разбере каква е цената на газа, какви действия да се планират както за производителя, така и за продавача, и за купувача. Създаването на газови борси доведе до по -голяма променливост на цените на горивата.
„Участниците на пазара очакват, че няма да има корекция на високите цени на газа ще се запазят поне до пролетта на 2022 г. И поне до края на годината цените ще останат в диапазона от 700-750 за хиляда кубически метра”, коментират експерти.
„В случай на топла зима цените могат да се нормализират и да се върнат по-близо до диапазона от 250-300 долара за хиляда кубически метра“, не изключват експертите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.