Температурните амплитуди през месец юли оказват силно отрицателно влияние върху оптималното развитие на  зеления фасул. Очакваните  високи дневни температури над 300 C води до силно смущение на растежа и развитието на растенията, окапват цветовете, деформират се младите завръзи и се влошава качеството поради образуване на  пергаментов слой, който обшива младите шушулки.

Обедно дъждуване

За намаляване тези негативни проявления се прилага дъждуване на посевите по време на обедните часове. Така се повишава относителната влажност на въздуха и се понижава въздушната температура. Навременната беритба се извършва на 40-50 ден след засяването в зависимост от сорта и сезона на отглеждането, добри де се бере зеления фасул през по-хладните часове на деня. Набраната продукция да се постави в сенчесто място със сравнително по-ниски температури и бързото предлагане на пазара.

Местни сортове

Бере се през 4-5 дни. Местните сортове понасят по-добре неблагоприятните климатични условия, но повечето от тях са чувствителни на антракнозата, болест която се принася в посевния материал. Оптималната температура  съхранение да е  5-7 0C. Така свежата продукция може да се съхранява 20- 25 дни. Охлаждането на свежата продукция под 1-2.50C, намаляване на периода до половината поради замръзването на част от младите бобове.

 Листата окапват 

 

За да се събира сухия фасул, добре беритбата да се извърши след 125-130 дни от засяването, тогава листата окапват, променя се оцветяването на бобовете, зърната се повъртяват. Събраната реколта се поставя на слънце за три четири дни за постигане на влажност в семената 9 - 10%.

 

 

Борба

 

Борбата с вредителите по фасула гарантира получаване на висока и качествена продукция. Тези практики са лятна дълбока почвена обработка, която ограничава популациите на нематода  и други почвени патогенни. Намалява семената от плевели и коренища.

Провеждане на фитосанитарни практики на площите. Унищожаване на заразените растения.

Манголда 

Срещу листните мухи засейте около растенията манголда или листно цвекло. Засяването на  царевица около зеления фасул пък ще повищи относителната влажност на въздуха, съдържанието на въглеродния диоксид и ще ограничи летежа на листните въшки. Важно е да въведете подходящ сеитбооборот със зърнени култури. Да използвате здрав посевен материал.

Евкалиптов мулч

В междуредието особено в малките стопанства да се прилага мулч, като подходящ е от листата на евкалипт. Важно е също така да спазвайте оптимална гъстота на посева в зависимост от сорта, сезона и местоположение на насажданията.

 

Последен срок за втора реколта

Площите се подготвят и за втората сеитба за осигуряване на  пресни бобове през есента. Избират се сортове с кратка вегетация подходящи и за консервиране. В по-хладните райони на Родопите продължава беритбения период на увивните сортове зелен фасул от местните популации и сортове .

 Фасулът се сее от първи до двадесети юли. Когато липсва почвена влага, се полива преди сеитбата. При условията  на дъждуване и на площи, чисти от плевели, фасулът се засява на четириредови ленти и по схемата 70+30+30+30/5-8 cм. Сеитбената норма е 8-10 кг/дкa. Зеленият фасул се засява на дълбочина 5-6 cм със сеялка за точна сеитба СПЧ-6. Основните грижи по време на вегетацията включват редовно поливане, окопаване и при необходимост водене на борба с болестите и неприятелите. Посевът се подхранва с минерални торове  при доказана необходимост. Внасянето на голяма доза  азотен тор се избягва, тъй като  вегетацията се удължава  и се нарушава дружното узряване на бобовете, което е особено важно за  вторите култури, като се скъсява денят и се понижават нощните температури. Тези условия обуславят по-голямо натрупване на нитрати в свежата продукция.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Археолози откриха млечен продукт в гробницата на кмета на Мемфис

Първото сирене произведено преди 7000 години

Археолози откриха млечен продукт в гробницата на кмета на Мемфис

Според турските учени доенето на животните е започнало преди 9000 години. Сиренето обаче се е появило преди 7000 години, пише The DairyNews.

Младите растения развиват мощна коренова система преди зимата

Ягодите се садят сега

Младите растения развиват мощна коренова система преди зимата

Грижите в плододаващите ягодови насаждения продължават с редовни окопавания и 1-2 поливания.