Цената на целомъдрието

Цената на целомъдрието

Целомъдрие? Самата дума в ХХІ век предизвиква не насмешка, а откровен смях. Особено в някои слоеве на обществото – тийнейджърите и хората без образование. Оказва се, че младите хора в България започват най-рано полов живот в страните от Европейския съюз.

5338 аборта са направени в страната само за три месеца – от март до юни тази година. Това означава, че всеки ден се извършват по 60 прекъсвания на бременности по желание. Оказва се, че ако тази тенденция се запази, до края на годината България ще загуби 23 000 заченати, но неродени деца.

Според официалната статистика от 1954 г. насам, когато абортът е легализиран, са извършени над 6,5 милиона аборта. Общо в света през 2018 г. са извършени близо 42 милиона прекъсвания на бременности. Това е статистиката, която на някои може да стори твърде гротестна, но е факт. Факт е и ниската сексуална култура на младата част от населението. Докато към 1996 г. те започват да водят полов живот на 18 години, след 2012-та тя вече е паднала на 16 години, като постоянно се снижава. В същото време проучванията показват, че подрастващите черпят информация за секса, 59,1% я получават от приятели на същата възраст, 48,7% - от по-големи приятели и познати, 42,2% - от интернет сайтове и форуми, и чак на четвърто място идват родителите - само 36,9 на сто. Като се има предвид това, напълно логично е у нас да забременяват 14, че дори и 13-годишни момичета. Противно на очакванията наблюдения на АГ-специалисти обаче сочат, че обикновено в най-ниска възраст са деца, които ходят на училище и са от добри семейства. При първата си връзка с момче те просто не са знаели достатъчно за секса, защото никой не си е дал труда да разговаря с тях на тази тема вкъщи. Ето така, целомъдрието им изиграва лоша шега. За нея те заплащат с цената на аборт, защото никой не е счел за необходимо да поговори с тях откровено за живота. Съвсем по различен начин стои въпросът с младите бъдещи майки от някои маргинализирани групи на обществото. За разлика от добрите момичета, те не прекъсват бременността, а къде с подпис в гражданското къде без, създават семейства. И значително малка част са жените, които оставят децата си в социални домове поради бедност. Като се имат предвид тези факти излиза, че българското училище е единствената алтернатива на младите хора, откъдето да придобият сексуалната култура. Време е да се създаде адекватна програма по темата, съобразена според възрастта на децата и подрастващите. Защото, както се вижда, тя е крайно необходима.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.