Решено: Заплатите на депутати и министри отиват за борба с COVID-19 (ОБНОВЕНА)

Решено: Заплатите на депутати и министри отиват за борба с COVID-19 (ОБНОВЕНА)

Решението бе одобрено единодушно от всички депутати със 170 гласа "за"

Депутати и министри, шефовете на държавни и изпълнителни агенции, и ръководителите на политическите кабинети, ще бъдат без заплати считано от 1 април до края на извънредното положение. Такава редакционна поправка предложи депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов в решението за замразяването на депутските заплати.  

Така от месечните възнаграждения на депутатите първо ще се правят отчисления за осигуровки и данъци, а отстатъкът от сумата ще бъде превеждана в сметката на здравното министерство за борба с коронавируса. Това обаче няма да важи за президента, неговото вице, както и за съдебната власт.

Ципов призова предложението да бъде подкрепено от всички.

На свой ред лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че е доволен от предложението и оттегля тяхното депутатите да получават само минимална работна заплата - 610 лева. След него Борис Ячев от НФСБ пък също изрази задоволство, че от управляващата партия са се вслушали в техните призиви и затова оттеглят своето предложение за 0 лева заплати за депутатите, защото то се препокрива с това направено от ГЕРБ. Йордан Цонев от ДПС пък даде знак, че оттегля своето предложение изрично да се запише, че спестените пари от замразяването на заплатите ще отива за борба с COVID-19. Това не се налага, тъй като сега цялата заплата на народните представители ще отива за такива дейности.

Малко по-късно стана ясно, че БСП също оттеглят своето предложение - заплатите да се замразят на окоо 3000 лева, колкото са били в края на 43 НС.

До решението за възнагражденията се стигна след обявена почивка от 10 минути, поискана от парламентарната група на ГЕРБ. Депутатите обаче се забавиха повече, което явно се е дължало на факта, че договарят как точно ще изглежда текстът за заплатите им. Първоначалната идея на ГЕРБ бе за времето от 1 април до края на извънредното положение депутатските заплати да се замразят на нивата от декември 2019 година, което значеше да продължат да получават по около 3700 лева месечно.

Когато дойде времето за гласуване обаче Ципов направи ново уточнение както по заглавието, така и по част от текста. Така политическите кабинети бяха изключени от обхвата на решението, въпреки че първоначално бе предвидено те също да не получават заплати.

Това пък породи дебат как точно да се процедура и трябва ли ново разискване. ДПС бе на мнение, че трябва да има нов дебат, тъй като всички партии са се съгласили с идеята и политическит кабинети да бъдат включени. От БСП пък бяха застъпници на обратната идея, като според тях трябва да се пристъпи към директно гласуване, без нови разисквания по темата.

Така бе дадена нова почивка, за да се уточни процедурата.

За да излезнат от ситуацията, шефката на НС Цвета Каранячева заяви, че заглавието остава частично, а предложенито на Ципов няма да се зачете, защото то не е било внесено. В резултат ръководителите на политическите кабинети бяха върнати и те също ще бъдат лишени от заплати.

Заради новата схема на гласуване, своят вот даде първата група депутати - от БСП, ДПС, Воля и независимите. Всички те одобриха проекта депутатите да останат без заплати - със 75 гласа "за". След това обаче те продължиха със закона за бюджета, както и с поправките в извънредния закон. Едва след това влезе втората група депутати от ГЕРБ и патриоти, които гласуваха с 95 гласа "за".

Оконачатленият резултат показа, че решението депутатите да останат без заплати бе одобрено със 170 гласа "за", без нито един "против" или "въздържал се".

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.