Целите на армията за 2021 г.: Още нови изтребители и киберзащита

МО с 19 инвестиционни проекта през следващата година

Целите на армията за 2021 г.: Още нови изтребители и киберзащита

В бюджета на Министерство на отбраната за 2021 г. са отделени пари за различни дейности в областта на отбраната и най-вече за „Отбранителни способности“. Те са разделени на два вида. Средствата за четири от тях, които са най-големите, са заложени в Централния бюджет, а за останалите 15 финансовото осигуряване е от бюджета на МО за 2021 г. Това става ясно от бюджетните програми публикувани на сайта на ведомството.

Първият проект заложен в Централния бюджет е „Придобиване на нов тип боен самолет“, за който все още очакваме ценова оферта от САЩ за следващите 8 F-16 Block 70. Според военният министър Красимир Каракачанов следващите самолети ще се договарят в рамките на следващия мандат.

Към покупката на изтребителите от Централния бюджет ще се вземат пари и за „Изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет“.

По втория проект -„Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб“, вече има подписан договор с немската компания „Люрсен“. Двата кораба ще бъдат построени изцяло у нас, във Варна.

Третия проект е придобиване на „Основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“. При него са отворени ценовите офертите на двете компании, които достигнаха до финалните етапи- General Dynamics и Patria. Предстои да бъдат проведени полеви тестове на предложените машини за проверка на съответствието на заявените параметри със заложените тактико-технически изисквания за механизираното отделение (въоръжение и мобилност) и комуникационно-информационните системи на бойната бронирана машина. Покупката е на общо 150 бронирани машини, като 90 от тях трябва да са бойни, а останалите обслужващи. Те отново ще се правят у нас в завода "Терем" в Търговище.

Проекти за изпълнение в рамките на бюджета на военните пък са „Киберзащита“, която е част от „Пътната карта, която подписахме със САЩ, „Доков ремонт на кораби от състава на ВМС“, което е за реноворането на двата минни ловци, които придобихме от Нидерландия. В плана влиза още „Ремонт и модернизация на бронетанкова и автомобилна техника“, по който вече са ремонтирани 12 танка Т-72, „Интегрирана логистична поддръжка на вертолети AS 532 AL „Cougar“ и двигатели за тях“. Напоследък нашумя темата около „Кугър“-ите, след като стана ясно, че военните може да предостъпят 3-4 за медицински цели.

„Преоборудване на малък военен транспорт в минен заградител за ВМС“ също е сред проектите за изпълнение през годината.

Други приоритети на военните са: „Придобиване на криптографско оборудване за защита на мрежи за обмен на класифицирана информация“, „Въвеждане на техническо опознаване „свой-чужд“ в Режим 5 на военни платформи от ВС на Р България, декларирани за НАТО с висока степен на готовност“, „Разширяване на националния сегмент на НАТО NS WAN за обмен на класифицирана информация до ниво NATO Secret“, „Интегрирана логистична поддръжка на вертолети "Пантер" и двигатели за тях“, „Осигуряване на летателната годност на вертолети Ми-17“, Възстановяване на летателната годност на вертолети Ми-24“, „Осигуряване летателната годност на самолет L-39ZA“, „Комуникационна и информационна техника и оборудване за поддръжка и разширяване на мрежи за обмен на информация“, „Интегрирана логистична поддръжка на самолети „PILATUS” РС-9М и РС12/45“ и „Осигуряване на експлоатацията на самолети МиГ-29“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.